Vlaamse regering verleent voorwaardelijke omgevingsvergunning aan Broeklin-project in Machelen

Bron © BELGA

Foto: IF

Machelen / Diegem -

De Vlaamse regering verleent een voorwaardelijke omgevingsvergunning aan werkwinkelwijk Broeklin, de opvolger van Uplace in Machelen. Dat meldt minister van Omgeving Zuhal Demir.

Vorig jaar stelde projectontwikkelaar Uplace het Broeklin-project voor: een mix van kmo’s, maakwinkels en groene ruimte. Het ontwerp kwam van professor Alexander D’Hooghe, die als intendant ook de Oosterweelverbinding vlot trok. Het concept kwam tot stand na ruim overleg met belanghebbenden als de gemeente Machelen en onder meer Voka en Unizo. Dat moest een nieuw debacle, zoals met het belevingscentrum Uplace, voorkomen. Broeklin zal volgens de initiatiefnemers voor meer dan drieduizend jobs zorgen.

“Het project steunt op een breed draagkvlak”, laat Demir donderdag weten. “Zo staan onder meer Unizo, Voka en Bond Beter Leefmilieu achter het concept. Op basis van alle verkregen reacties heeft ook de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie een voorwaardelijk gunstig advies verleend.” Er worden wel strikte voorwaarden gekoppeld aan de omgevingsvergunning. Zuhal Demir en minister van Economie Hilde Crevits geven later op de dag meer details.

Eind deze maand overleg

Het stadsbestuur van Leuven en projectontwikkelaar Uplace overleggen op 30 maart wel over Broeklin. Eind januari had Leuven ernstige bezwaren geuit over het project, omdat het gelooft dat Uplace zijn beloftes op vlak van mobiliteit, maakwinkels en herbruikbare economie kon waarmaken. Jan Van Lancker, CEO van Uplace, heeft daarop contact opgenomen met het stadsbestuur. “Van Lancker is ervan overtuigd dat er tegemoet gekomen is aan onze bezwaren”, zegt Johan Geleyns (CD&V), Leuvens schepen van Handel. “We gaan het overleg afwachten alvorens te beslissen over eventuele verdere stappen.”

Door jvh
AANGERADEN