Diependaele wil betere naleving taalkennisvereiste in sociale woningen

Themabeeld 

Themabeeld ©  Boumediene Belbachir

De afdeling Toezicht van Wonen Vlaanderen start een onderzoek bij alle sociale verhuurders om te kijken hoe ze omgaan met de taalkennisvereiste van de huurders. Dat zei minister van Wonen Matthias Diependaele donderdag in het Vlaams Parlement.

jvhBron: BELGA

Jaar na jaar blijkt dat er nauwelijks boetes worden uitgeschreven voor sociale huurders die het Nederlands niet machtig zijn. Drie jaar na de invoering van de verplichte taaltest en taalboetes voor sociale huurders zijn er maar 19 boetes uitgeschreven, waarvan amper 7 in 2020.

“Begin februari werd beslist een toezichthouder een onderzoek te laten voeren bij alle sociale verhuurders, rond de vraag hoe ze omgaan met de procedure tot opvolging van de taalkennisvereiste en hoe het gesteld is met de effectieve naleving van alle verplichtingen in de praktijk”, zei Diependaele. “Op die manier hebben we dus wellicht nog dit jaar een volledig overzicht van de praktijk rond de taalkennisvereiste bij alle sociale verhuurders en kunnen we op basis van die gegevens verder het debat aangaan over een eventuele noodzaak aan verdere maatregelen met betrekking tot de taalkennisvereiste.”

Tegelijk wordt de kennisvereiste aangescherpt. De regering dient binnenkort een ontwerpdecreet in om het verplichte niveau op te krikken van A1 naar A2. Diependaele verzekerde dat de verplichte taalkennis, ingevoerd in 2017, geen symboolpolitiek is.

LEES OOK

Nu in het nieuws