Kopecky en D’hoore laten zich verrassen in Oxyclean Classic Brugge-De Panne door Grace Brown: “Dacht dat ik het niet zou halen”

Foto: BELGA

Grace Brown heeft de Oxyclean Classic Brugge-De Panne bij de vrouwen op haar naam geschreven. De 28-jarige Australische verraste een kopgroep met onder meer Lotte Kopecky en Jolien D’hoore met een knappe solo in de laatste tien kilometer.

Een dag na de mannen was het de beurt aan de vrouwen om te koersen tussen Brugge en De Panne. De eerste honderd kilometer gebeurde er ontzettend weinig, maar de laatste passage door de gevreesde Moeren leverde gelukkig wel het verhoopte spektakel op. De wind ranselde het peloton uit elkaar. Lotte Kopecky liet zich aanvankelijk verrassen, maar de Belgische kampioene reed met een indrukwekkend nummertje solo van de tweede groep naar voren. Daar sloot ze aan bij een kopgroep met twaalf andere dames waaronder Jolien D’hoore, Amy Pieters, Lisa Brennauer, Kirsten Wild, Elisa Balsamo en Grace Brown.

Die laatste ging er op tien kilometer van de streep alleen van door. De 28-jarige Australische leek te zullen sneuvelen op de brede winderige kustwegen richting De Panne, maar in de achtervolging draaide het vierkant. Kopecky, D’hoore en de rest keken naar elkaar om het werk op te knappen en kwamen uiteindelijk enkele seconden te kort voor de zege. Die ging uiteindelijk oververdiend naar Brown. In het sprintje om de tweede plaats klopte de Deense Emma Cecilie Jorgensen nog onze landgenotes Jolien D’hoore (derde) en Lotte Kopecky (vierde).

Grace Brown volgt de Nederlandse Lorena Wiebes op als eindlaureate van de Oxyclean Classic Brugge-De Panne. Ze werd dit seizoen ook al eens tweede in Nokere Koerse en achtste in de Omloop Het Nieuwsblad.

Brown: “Dacht dat ik het niet zou halen”

“Ik wist dat ik iets moest ondernemen omdat ik in de sprint toch niet aan te pas zou komen. Er zaten immers enkele rassprintsters in onze groep. Vandaar. Het werden wel nog tien zware en lastige kilometers”, deed Grace Brown haar evrhaal. “Ik dacht dat ik het niet zou halen maar uiteindelijk gaf ik alles en dat bleek voldoende. Het was een beetje surreëel.”

Jolien D’hoore verwachtte wel een aanval maar veel dichter bij de eindmeet dan 10 kilometer. “Ik wachtte tot we de grote brede wegen achter de rug hadden om te gaan versnellen”, vervolgde Brown. “Tussen de gebouwen door kon ik me wat wegsteken voor de rest. Ik had ook via mijn oortje meegekregen dat de groep achter ons heel sterk naderde: ze reden op een gegeven moment slechts op 20 seconden. Ik vreesde dat alles zou samenvloeien en dan had ik helemaal niets. Vandaar mijn actie. Dat bleek de juiste manier te zijn.”

De Australische is op papier net iets sterker op geaccidenteerde parcoursen. Deze Oxyclean Classic Brugge-De Panne ging echter over vlakke wegen. “Persoonlijk hou ik wel van koersen met kasseien en enkele hellingen. Hier was er van dat laatste niet veel te zien”, lachte Grace Brown. “Misschien win ik wel een koers die atypisch is voor mij. Ik start komende zondag in Gent-Wevelgem. Een wedstrijd die ook over De Moeren gaat maar waar wel enkele hellingen inzitten. Dus net iets meer mijn ding”, besloot de winnares.

Uitslag:

1. Grace Brown (Aus/Team BikeExchange) de 159 km in 4u03:17 (gem.: 39,164 km/u)

2. Emma Cecilie Norsgaard Jörgensen (Den) op 0:07

3. Jolien D’hoore

4. Lotte Kopecky

5. Elisa Balsamo (Ita)

6. Kirsten Wild (Ned)

7. Chloe Hosking (Aus)

8. Alice Barnes (GBr)

9. Amy Pieters (Ned)

10. Julie Leth (Den)

Kopecky en D’hoore laten zich verrassen in Oxyclean Classic Brugge-De Panne door Grace Brown: “Dacht dat ik het niet zou halen”
Foto: BELG
Door Maarten Delvaux
AANGERADEN