Man die Brugse burgemeester aanviel met mes wordt geïnterneerd

 ©  rr, Inge Kinnet

De raadkamer in Brugge heeft de 35-jarige Torhoutenaar die een moordpoging ondernam op de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V), geïnterneerd. Bart G. stak vorige zomer met een aardappelmesje in de hals van De fauw. De verdediging had gevraagd om de man vrijuit te laten gaan.

jvhBron: BELGA

Bart G. had op zaterdag 20 juni 2020 om 11 uur een afspraak met De fauw, die ook als advocaat werkt en bewindvoerder van de man was. Volgens getuigen hing de man al de ganse ochtend rond in de buurt van het advocatenkantoor in Sint-Andries. De Torhoutenaar stak uiteindelijk zonder duidelijke aanleiding met een aardappelmesje in de hals van de Brugse burgemeester. De fauw werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij 24 hechtingen kreeg. De steekpartij had volgens het parket dodelijke gevolgen kunnen hebben.

LEES OOK. Geen proces rond mesaanval op Brugse burgemeester Dirk De fauw: “Dat lijkt me een normale beslissing” (+)

De verdachte werd de volgende dag aangehouden door de onderzoeksrechter, maar legde in eerste instantie geen verklaringen af over de feiten. Bij een tweede verhoor enkele weken later gebeurde dat wel. Van bij de start van het onderzoek was ook duidelijk dat de psychische toestand van de verdachte cruciaal zou worden. G. zou gekampt hebben met psychoses.

Ontoerekeningsvatbaar

De gerechtspsychiater kwam tot de conclusie dat de verdachte daardoor inderdaad ontoerekeningsvatbaar is. De Brugse afdeling van het parket West-Vlaanderen vroeg ook aan de raadkamer om zijn internering. De verdediging wierp echter op dat G. door zijn geestestoestand onmogelijk wetens en willens kon handelen. De verdachte verklaarde dat een stem in zijn hoofd hem vroeg om het slachtoffer “iets aan te doen”. In die omstandigheden kon hij volgens advocaat Yen Buytaert de gevolgen van zijn daden niet inschatten en moet hij eigenlijk vrijuit gaan. Daarnaast betwistte de advocaat ook dat zijn cliënt met het oogmerk tot doden en met voorbedachten rade handelde.

De raadkamer oordeelde echter dat er wel degelijk sprake was een poging tot moord. Voor die feiten werd vrijdagochtend de internering uitgesproken. De Kamer ter Bescherming van de Maatschappij zal zich binnenkort moeten buigen over hoe die maatregel zal verlopen. In afwachting daarvan blijft G. sowieso in de psychiatrische afdeling van de gevangenis. De burgerlijke partij kreeg van de raadkamer een voorlopige schadevergoeding van een euro toegewezen. De precieze omvang van de schadevergoeding zal later bepaald worden.

De verdediging kan wel nog beroep aantekenen tegen de beslissing van de raadkamer. Advocaat Yen Buytaert moet de kwestie nog met zijn cliënt bespreken, maar heeft al aangegeven dat hij mogelijk zal aansturen op een herkwalificatie naar poging tot doodslag.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten