Volkswagen eist schadevergoeding van ex-toplui voor Dieselgate

Martin Winterkorn en Rupert Stadler  

Martin Winterkorn en Rupert Stadler  ©  AFP

Het Duitse autoconcern Volkswagen wil een schadevergoeding krijgen van twee voormalige toplui, Martin Winterkorn en Rupert Stadler, in het kader van het sjoemelsoftwareschandaal bij dieselwagens. Dat heeft het concern vrijdag bekendgemaakt.

jvhBron: BELGA

Volgens een onderzoek waar Volkswagen vrijdag resultaten van bekendmaakte, hebben voormalig concernleider Winterkorn en ex-Auditopman Stadler aan hun plichten verzaakt toen het schandaal uitbrak. Zo slaagde Winterkorn er niet in de achtergrond te verklaren van de inzet van de sjoemelsoftware, en zorgde hij er niet voor dat vragen van de Amerikaanse autoriteiten “volledig en waarheidsgetrouw” beantwoord werden. Stadler van zijn kant, liet na om ervoor te zorgen dat bekeken werd of door Audi gebouwde motoren de sjoemelsoftware bevatten.

Het is nog niet duidelijk welk bedrag VW zal vragen. De twee ex-toplui hebben steeds volgehouden dat ze niets verkeerds hebben gedaan. Ze moeten zich ook voor het gerecht verantwoorden. Het onderzoek stelde geen fouten vast door andere bestuursleden.

Volkswagen bekende in september 2015 dat het sjoemelde met software, zodat emissies van dieselwagens onder testomstandigheden gunstiger uitkwamen dan bij normaal gebruik op de weg. Het schandaal kostte het concern al meer dan 30 miljard euro.

LEES OOK

Nu in het nieuws