Zware brand bij bedrijf in slotkilometers van parcours: Gent-Wevelgem krijgt nieuwe finale

Het was even schrikken aan de finish van Gent-Wevelgem. Plots brak er een hevige brand uit in een recyclagebedrijf in Menen, in de slotkilometers van het parcours. De laatste vijf kilometer van de koers worden vervangen door een alternatieve route, zowel voor de mannen- als vrouwenwedstrijd.

md, rahe, jpdv, djw, ndz

Volg Gent-Wevelgem hier LIVE van start tot finish.

De brand brak uit op de site van het Meense bedrijf Galloo op Frans grondgebied, op circa 6 kilometer van de meet. De koers moet door het centrum van Menen en omdat de rook schadelijk kon zijn wordt de finale aangepast. De laatste vijf kilometer van de wedstrijd wordt vervangen door een alternatieve route. Enkele jaren geleden gebeurde al eens hetzelfde in Gent-Wevelgem.

Dit is de alternatieve finale: van de Ieperstraat in Menen gaat het naar de Guido Gezellelaan, vervolgens naar de Volkslaan, de Bruggestraat, de N32 en de N8 richting Wevelgem. Daardoor wordt de koers 1,1 kilometer langer.

De brand situeert zich op circa 6 kilometer van de meet. 

De brand situeert zich op circa 6 kilometer van de meet. ©  wvo

“Het gaat om een brand op onze site op Frans grondgebied, in Halluin”, reageerde Jasper Torreele, woordvoerder van Galloo, zondagmiddag. “Een hoop bruingoed – machines die ontdaan zijn van onderdelen die gerecycleerd kunnen worden en vervolgens vermalen worden – vatte vuur, wat in combinatie met de wind gepaard gaat met een enorme rookpluim. De brandweer voerde metingen uit om na te gaan of die rook giftig is. De brand wordt op twee fronten bestreden: enerzijds door de brandweer, die water aanvoert vanuit de nabijgelegen Leie, anderzijds door onze mensen van de interne bedrijfsbrandweer, die met behulp van een bulldozer de hoop bruingoed opentrekt en zo klein mogelijk probeert te krijgen.”

“Een brand is eigenlijk altijd een uitzondering”, dixit CEO Pierre Vandeputte. “Maar we zitten nu eenmaal in een sector waar we extra moeten opletten voor branden.” Het is inderdaad niet de eerste keer dat er brand uitbreekt bij Galloo. In januari en februari moest de brandweer ook al uitrukken. (Lees verder onder de foto).

 

 ©  if

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zowel de brandweer van Fluvia (zone Zuid-West-Vlaanderen) als de Franse pompiers zijn aanwezig op de site van Galloo, die zowel op Belgisch als Frans grondgebied ligt. De grens loopt letterlijk door het bedrijf. De ingang van de site ligt aan de Wervikstraat in Menen, al zou de brand ontstaan zijn op Frans grondgebied. De Lokale Politie van zone Arro Ieper kwam ter plaatse met een drone om de bluswerken mee te ondersteunen.

“Omdat de rookpluim over het stadscentrum van Menen en richting Wevelgem dreef, werd beslist om BE-Alert te activeren om de bevolking op te roepen ramen en deuren dicht te houden en eventuele ventilatie uit te schakelen”, zegt de Meense burgemeester Eddy Lust (Open VLD). Omstreeks 15 uur werd de oproep opgeheven. Als gevolg van de brand werden de buitenactiviteiten van Chiro Pendoeder zondagmiddag afgelast.

LEES OOK (+).Extra brandpreventieve maatregelen bij Galloo na twee brandjes: “En toch brandt het hier niet vaak”

 

 ©  jpdv

 

 ©  ndz

 

 ©  djw

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten