Kritiek vanuit katholieke gemeenschap: “Perscentrum Gent-Wevelgem in kerk is flagrante inbreuk op ministerieel besluit”

 

Het perscentrum van de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem is vandaag, op Palmzondag, gehuisvest in de Sint-Hilariuskerk van Wevelgem. Dat stuit op heel veel harde kritiek van de katholieke gemeenschap.

Peter Rossel

De kerkfabriek gaf groen licht maar voelt zich gesterkt omdat er ook toestemming is van de burgerlijke en de kerkelijke overheid. “We staan niet alleen met ons standpunt”, klinkt het De pastoor wijst naar de goedkeuring door de minister van binnenlandse zaken, de gouverneur en de burgemeester, evenals het akkoord van de verantwoordelijken van het bisdom Brugge en de deken van Kortrijk.

Velen vinden het echter opmerkelijk dat er slechts vijftien gelovigen een bezinningsmoment in de kerk mogen bijwonen terwijl een veelvoud van dat getal aan journalisten van de perscentrum-functie van deze kerk mogen gebruik maken.

Het christelijk weekblad Tertio twittert tegen zijn gewoontes in uitzonderlijk hard over dat tijdelijk gebruik van de kerk. “Ongehoord en totaal misplaatst, al zeker op Palmzondag. Met dank aan de kerkelijke verantwoordelijken en aan CD&V.”

Jan De Volder, actief in de Gemeenschap Sant’Egidio en professor aan de KU Leuven, tweet ook vlijmscherp: “De kerk gedegradeerd tot evenementenhal. En clerus doet gewillig mee. Maar Palmzondag? Witte Donderdag? Goede Vrijdag? Pasen met 100? Neen. Dat mag niet. Schandalig. Absurd.”

Jurist Fernand Keuleneer meldt via Twitter dat hij hierover de Procureur des Konings heeft aangeschreven. “Dit is een flagrante inbreuk op het ministerieel besluit. Kerkbezoek, om om het even welke reden, dus ook een toeristische, is (behoudens bij uitvaarten waar het maximum 50 is), altijd beperkt tot 15 personen, kinderen tot 12 jaar en bedienaar van de eredienst niet inbegrepen”, schrijft Keuleneer. “Meewarigheid en diep misprijzen voor dergelijke dekens en bisschoppen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten