De eerste kasseiklassieker op het palmares van Wout van Aert: “Hier zat ik op te wachten”

 

 ©  BELGA

Wout van Aert (Jumbo-Visma) werd dankzij een sterke ploeggenoot Nathan Van Hooydonck de vijftigste Belg die Gent-Wevelgem op zijn naam schreef. “We hielden altijd de controle over de koers en ik had vertrouwen in mijn sprint.”

Laurens Van Heuverswijn

LEES OOK.Wout van Aert rondt monsterontsnapping in spectaculaire Gent-Wevelgem af met meesterlijke sprint

Kleine Georges zag hoe papa Wout in de Vanackerestraat naar de zege in Gent-Wevelgem sprintte. “Het was een gevaarlijke editie met de wind”, stelde de winnaar achteraf. “Daar hebben we met de poeg goed op gefocust. Op een gegeven moment scheurde het en zat ik mee in de eerste waaier. Dat was voor ons een goede situatie, en we hebben ook goed samengewerkt. We hielden altijd de controle over de koers en ik had vertrouwen in mijn sprint. In de heuvelzone hebben we bewust gewacht om de koers hard te maken om zoveel mogelijk vol mee te krijgen.”

De aanval van Van Aert dateerde eigenlijk al van 180 kilometer eerder. “Na vijftig kilometer passeerden we Ieper en we voelden aan dat de wind richting kust nog iets beter zat. Nog beter dan in de Moeren. En dat was het meteen oorlog. Het initiatief kwam vermoedelijk van BikeExchange, want die zaten met veel vooraan. Ik zat op de dertigste plaats ongeveer en zag net op tijd alles gebeuren. Dus ik moest een sprintje trekken en kwam zo met Nathan in de eerste waaier terecht.” Sam Bennett was een handige pion om lang mee te nemen om de druk van Deceuninck-Quick Step van achteruit af te houden. “Ik was niet gefocust op Bennett, maar ik was sowieso niet van plan om de derde passage van de Kemmel voluit te gaan. Want ik had Nathan nog nodig.”

Chapeau Nathan

Voor Nathan Van Hooydonck was een glansrol weggelegd als superknecht. “Nathan was fantastisch sterk vandaag. Ik heb hem veel moed ingepraat voor de laatste beklimming van de Kemmelberg, want ik wist dat ik hem zou nodig hebben daarna. Ik hoorde in het oortje dat hij het lastig had, maar uiteindelijk kwam hij weer aansluiten. Uiteindelijk reed hij er Bennett uit. In de finale was er zoveel rugwind dat aanvallen weinig zin had, bovendien hield Nathan het tempo hoog. We hadden afgesproken dat als er wordt gespeculeerd, hij zo hard mogelijk op kop moest rijden. Toen Küng aanviel, geraakte die niet eens voorbij zijn voorwiel. Chapeau!”.

 

 ©  BELGA

De sprint werd ingeleid door Küng, het strijkijzer van de groep. “Wat hij deed, was ideaal voor de rest. Hij hield de snelheid erin en ik besloot om vroeg genoeg aan te gaan met de rugwind in gedachten. Ik was heel blij dat ik voelde dat er niemand langs kwam. Het zijn toch allemaal sprinters. Na zo’n koers is het toch een eerlijke sprint.”

Geen twijfel

Voor Van Aert is dit de eerste echte Vlaamse koers van topkaliber op zijn palmares. “Dit betekent heel veel. Ik heb al best veel mooie koersen gewonnen, maar in de Vlaamse klassiekers greep ik er nog telkens naast. Hier zat ik op te wachten. Ik heb niets gemerkt van de brandgeur in de finale, maar die omleiding was best vervelend. We wisten niet hoever de finish was, plots zaten we in de laatste drie kilometer. Het was apart, maar natuurlijk een logische beslissing om het parcours te verleggen.”

De bevestiging voor de Ronde Van Vlaanderen is er: Wout Van Aert is topfavoriet. “Na een mindere E3 ben ik vrijdag niet met het beste gevoel gaan slapen, ook al ga je als topsporter snel aan zo’n dingen voorbij. Ik denk dat het voor de hand lag waarom het niet mocht zijn vrijdag, maar het doet deugd om vandaag de zege te pakken. Eindelijk mijn eerste koers in Vlaanderen. Het is de bedoeling om deze conditie vast te houden. Woensdag en donderdag prikkelden we nog eens met een lange training en een verkenning van de Ronde. De motor in gang houden, maar uitgerust aan de start komen dus.”

LEES OOK. REACTIES. Nathan van Hooydonck tevreden na Gent-Wevelgem: “Wout is een klasbak”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten