REACTIES. Nathan van Hooydonck tevreden na Gent-Wevelgem: “Wout is een klasbak”

 ©  VDB

Nathan van Hooydonk was enorm tevreden met de overwinning van Wout van Aert.

“Dit is echt fantastisch. Hier hebben we enorm hard voor getraind. Dit is de ultieme beloning. Ik had niet de indruk dat we het tot de finish gingen volhouden en dat we supersnel reden, maar het gat liep op tot bijna 2 minuten. We hebben altijd aan een goed tempo gereden op de bergjes en dan is het moeilijk voor de anderen om terug te keren.”

Maarten Delvaux, Thomas Cami, Yob Hillewaert, belga

LEES OOK. Wout van Aert rondt monsterontsnapping in spectaculaire Gent-Wevelgem af met meesterlijke sprint

“De groep was een klein beetje te groot in het begin. Je moest je er altijd tussengooien om terug in de waaier te komen, maar na de eerste passage op de Kemmelberg ging het veel beter. Wout zei dat ik bij de derde keer op de Kemmelberg niet mocht lossen. Ik heb ongelooflijk hard afgezien en had ook wat schrik om te lossen, want ik wou hem niet alleen laten. Vanaf dat ik erover was, wist ik dat ik het ging halen tot aan de finish, aldus Van Hooydonck.

“Het is een heel lange wedstrijd en ik voelde dat ik een beetje explosiviteit tekort kwam. Maar ik herstelde er goed van en kon toch nog goed mee. Wout is een klasbak. Sprinten is echt niet evident na zo een lastige koers. Ik zei tegen Wout dat hij het moest doen als ze gingen demarreren, want ik voelde me niet top. Maar ik zag Küng gaan, en ik ging gewoon zo hard mogelijk en zo heb ik hem ook moed ontnomen.”

“We vreesden niemand in de sprint. Eigenlijk waren ze allemaal snel, maar ik had volle vertrouwen in Wout en ik heb er niet aan getwijfeld dat hij het zou kunnen afmaken”, besloot Van Hooydonck.

Yves Lampaert: “Frustrerend om met goeie benen weinig te kunnen doen”

“Op de weg naar Veurne hebben we geprobeerd om een waaier te trekken, maar gebeurde niets. Vervolgens lieten we ons een beetje verrassen. Er was ook nog een valpartij en plots waren ze weg. En dan was het een hele dag een beetje zoeken en gokken op Bennett. Dat het voor hem net niet gelukt is om mee naar de meet te rijden is jammer. Ik heb geprobeerd om de schifting te maken, maar het lukte niet. Achter mij losten ze niet en ik was weg met jongens die de kat uit de boom keken. De kloof was ook te groot met de kopgroep. Het is een beetje frustrerend om met zo’n goeie benen rond te rijden en er weinig mee te kunnen doen. We nemen uiteraard Bennett niet kwalijk dat hij finaal moest lossen, we waren al blij dat hij mee was.”

LEES OOK (+). “Plots zagen we dat Deceuninck-QuickStep ook een stuurloze bende lone wolves kan zijn”

 ©  BELGA

Stefan Küng: “Moeilijk om vandaag een verschil te maken”

“Het was een heel zware koers. Ik heb mijn maximum gegeven, maar tegen jongens als Van Aert is het heel moeilijk. Alle sprinters waren heel goed, dus het was heel moeilijk om vandaag een verschil te maken, ook al heb ik alles gegeven.”

Ook de wind had vandaag een invloed. “De wind kwam van alle kanten vandaag. Opzij, en ook heel wat tegenwind. Maar toen we dan wat wind mee hadden, ging het wel een pak beter.”

 ©  BELGA

Oliver Naesen: “Door de valpartij verloren we 50 meter”

“Het was heel lastig vandaag. Het lijkt op een excuus, maar door de valpartij verloren we 50 meter op de kopgroep en toen waren ze weg. We hoopten dat we ze konden terugpakken, maar dat lukte niet.”

Het was een lastige achtervolging voor Naesen en co. “Het probleem is dat wij al 200 kilometer aan het achtervolgen waren. Het was moeilijk, ik was ook aan het hopen dat Bennett zou lossen op de Kemmelberg, en dan hadden we meer steun van Deceuninck-Quick-Step.”

“Het was een mooie koers, mooi voor de wielersport. Maar het is een belangrijke wedstrijd en als je dan niet op de afspraak bent, is dat wel heel jammer. In de achtervolging waren we de betere, samen met Van Baarle, Lampaert en Stybar. Maar het is de kopgroep die telt natuurlijk.”

Naesen had het ook over het coronagevaar dat in de lucht hangt. “We moeten geweldig voorzichtig zijn tot iedereen gevaccineerd is. Ik denk aan Jasper Stuyven en aan Pedersen, de winnaar van vorig jaar. Het is niet mooi om zo een wedstrijd te moeten missen. Ik ga straks naar huis voor twee dagen, deur dicht en niemand binnen, maar zonder corona is dat eigenlijk ook het geval.”

“Vrijdag ging het goed, en er is niks dat meer op de Ronde van Vlaanderen lijkt dan de E3-prijs, maar vandaag is het toch echt jammer. “

 ©  BELGA

Gianni Vermeersch is blij met zijn conditie: “Ik werd beter naarmate de koers vorderde”

Gianni Vermeersch finishte zondag als tiende Gent-Wevelgem. De West-Vlaming trok in volle finale nog op jacht naar de zeven vluchters maar slaagde er niet meer in hen te vervoegen. Vermeersch imponeerde opnieuw nadat hij eerder ook in de E3 Harelbeke een meer dan vooraanstaande rol speelde. Mathieu van der Poel heeft voor volgende zondag, in de Ronde van Vlaanderen, ongetwijfeld een heel goede compagnon aan.

“Ik was in het begin van de wedstrijd niet zo goed”, stak Vermeersch na afloop van wal. “Ik werd ook even opgehouden door een valpartij. Wellicht zat de E3 nog wat in de benen. Ik heb al vlug te kennen gegeven dat ik me ging opofferen om het gat dicht te rijden maar de ploegleiding wou dat ik me kalm hield en mijn krachten spaarde.”

De laatste 35 kilometers, met daarin de derde beklimming van de Kemmelberg, waren voor iedereen heel slopend . “Dat was inderdaad een bijzonder lastig moment”, aldus Vermeersch. “Ik had bovendien geen communicatie meer met de volgwagen en de ploegmakkers. Ik hield me hierdoor wat afzijdig. Ik had ook geen wedstrijdinformatie.”

“De conditie is goed. Als je in een koers van meer dan 250 kilometer alsmaar beter wordt, dan mag je niet klagen. We kenden met de ploeg heel wat pech ook. Jasper Philipsen en Tim Merlier reden blijkbaar nog lek en dat verpestte onze koers ook wel voor een deel. Het is ook helemaal anders koersen met of zonder Mathieu van der Poel. Maar volgende week is hij er wel weer bij. Ik ben alvast heel blij met mijn huidige conditie.”

 ©  BELGA

Matteo Trentin (3e): “Toen Bennett vlak voor me overgaf, ging ik toch even opzij”

Matteo Trentin sprintte zondag in Wevelgem naar een derde plaats. De Italiaan van UAE Team Emirates heeft duidelijk een neus voor het goede moment, want net als vorig jaar miste hij de slag niet. Hij evenaart zijn podiumplaats. “Plots zat ik in de waaiers voorop met het hele team van BikeExchange achter me. Zij namen over en weg waren we.” Aantal kilometers op dat moment nog op de teller: 180.

“Omdat we een stevige zijwind hadden, was het van bij het begin nerveus koersen”, zegt Trentin. “Plots zat ik helemaal vooraan het peloton met het hele Team BikeExchange achter me. Ik versnelde en zij namen van me over. Toen is er een breuk gevallen. Al een hele tijd werd het peloton op de kant gezet, maar viel er nooit een gat. Dat is waarschijnlijk waarom heel wat renners toch verrast werden. Vanaf dat we weg waren, reed iedereen vooraan goed mee.”

“In het algemeen reden we de hele dag erg snel. Onze tactiek werkte goed. Met wind tegen spaarden we onze energie wat en met zijwind en rugwind gingen we voluit.”

Omdat Sam Bennett vooraan mee was en zelfs over de Kemmelberg kwam met de groep, vond Trentin niet dat Deceuninck Quick-Step in een slechte situatie zat. “Maar plots moest hij overgeven. En dat terwijl ik achter hem zat. Toen ging ik toch even aan de kant.” (lacht) “Toch respect hoor, het betekent dat hij heel diep ging. Niet alle sprinters kunnen zo diep gaan in de klassiekers.”

Of Trentin in zijn eigen sprintkansen geloofde toen de groep met vijf sterke sprinters naar de finish ging? “Wout van Aert was natuurlijk de favoriet. De laatste jaren heeft hij toch al wat bewezen. Maar ik wist dat het na zo’n zware koers geen normale sprint was. Het ging om welke benen je nog had”, zegt hij.

De Italiaan gelooft niet dat hij zijn beste sprint reed. “Ik zat in een iets te grote versnelling toen ik eraan begon. Op het moment dat ik echt in gang kwam, was het te laat. Maar Van Aert is zelfs al snel genoeg om te winnen zonder dat ik in de sprint domme dingen doe.

LEES OOK. De eerste kasseiklassieker op het palmares van Wout van Aert: “Hier zat ik op te wachten”

Giacomo Nizzolo (2e): “Ik besloot de sprint van achteraan te beginnen, het is wat het is”

Waren Team Dimension Data en NTT Pro Cycling de vorige jaren nog het kneusje van de klas, dan zetten Giacamo Nizzolo en zijn ploegmaten het tot Qhubeka-Assos omgedoopte team dit jaar in een beter licht. Ze doen het nu met minder budget, maar de speerpunten van de ploeg worden niet langer gelost. Ze nemen nu zelfs het initiatief. Zo ook de alerte sprinter Giacomo Nizzolo. Hij sprintte in Gent-Wevelgem naar de tweede plaats na een dag vooruit.

De Europese kampioen Nizzolo bleek de tweede snelste van de vijf overlevende sprinters in de groep van zeven vluchters. Geen schande, na Wout van Aert, maar voor Matteo Trentin, Sonny Colbrelli en Michael Matthews. “De hele groep ging samen naar de finish. Na een hele dag met een hoge snelheid mee op kop rijden, is het sowieso moeilijk om nog te kunnen versnellen”, reageert Nizzolo.

“Hoeveel vertrouwen ik dan had in mijn sprint? Wel, na zo’n lastige dag is het sowieso moeilijk te zeggen wie de snelste zal zijn. De benen van iedereen zullen wel heel moe hebben aangevoeld.”

De sprint werd met achterwind gereden. Normaal is het dan geen slecht plan om vooraan te zitten bij het ingaan van de sprint. Maar met vijf sprintkleppers is dat niet makkelijk. “Ik besloot de sprint van achteraan te beginnen. Of dat de juiste tactiek was, weet ik niet. Het is wat het is”, zegt Nizzolo daarover.

Dat Nizzolo meedoet voor de overwinning in een kasseiklassieker, is sowieso al goed nieuws voor zijn team Qhubeka-Assos. Wat een verschil met de vorige jaren, toen het team nog heel wat dure kopmannen onder contract had die niet presteerden. Toen het team vorig jaar in slechte papieren zat, besloot Nizzolo om loyaliteit te tonen en niet over te stappen naar een ander team.

“Dit was gewoon mijn team”, zegt de Italiaan. “Ik hou van de mensen rond het team en ik voelde er veel vertrouwen. Voor mij was het goede doel Qhubeka ook een extra motivatie. Binnen het team zou ik ook de kopman zijn. Daarom was ik vandaag heel gemotiveerd om het goed te doen. Ik ben heel blij om mijn Europese kampioenentrui voor het team te tonen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten