Marianne Vos wint Gent-Wevelgem voor dames, Lotte Kopecky strandt op tweede plaats

 

 ©  BELGA

Marianne Vos (Jumbo-Visma) heeft Gent-Wevelgem voor dames gewonnen. De Nederlandse was de snelste van een beperkte groep eliterensters. Lotte Kopecky (Liv Racing) werd tweede, maar toonde zich een grote verliezer. “Ik geraakte er echt niet meer over.”

Laurens Van Heuverswijn

De dames starten pas om 14u30 in de namiddag en kregen op die manier opnieuw de focus van de wielerwereld op zich, dat nog aan het bekomen was van de spannende mannenfinale. Bij de eerste passage van de Kemmelberg werd voor het eerst aan de boom geschud. Het peloton brak in meerdere stukken, het voornaamste slachtoffer was Jolien D’hoore. De veelvoudige Belgisch kampioene moest lossen, terwijl huidig Belgisch kampioene Lotte Kopecky wel goed vooraan mee trok. D’hoore keerde uiteindelijk net voor de passages langs de plugstreets terug in de voorste gelederen. De koers brak echter niet open, tot de Monteberg en Kemmelberg als laatste obstakels opdoemden.

Op de Monteberg ging het tempo omhoog, maar de echte versnelling kwam op de Kemmelberg. Elisa Longo Borghini zette door met onder meer Marianne Vos, Katarzyna Niewiadoma en Lotte Kopecky als kompanen. D’hoore zakte erdoor en zou zichzelf niet opvolgen in Gent-Wevelgem. Longo Borghini en Niewiadoma reden even weg, maar door een impuls van Marianne Vos werd een zevenkoppig elitegroepje gevormd: Elisa Longo Borghini, Katarzyna Niewiadoma, Lotte Kopecky, Marianne Vos, Ellen Van Dijk, Marta Cavalli en Amy Pieters.

Verrassingsaanval

De verstandhouding bij de toppers was onvoldoende, waardoor alles weer te herdoen was. Een ideaal moment om weg te sluipen, dus besliste Anna Henderson om net dat te doen. De jonge Britse reed met een halve minuut voorsprong onder de Menenpoort door. Met nog 21 kilometer gingen de dames van Trek-Segafredo vol door door alles op het kantje te zetten. Kopecky werd verrast en werd in een tweede waaier gedropt. Henderson werd ingehaald, haar ploeggenote Vos was ook verrast. Longo Borghini zette nog eens extra door en kreeg enkel nog Soraya Paladin (Liv Racing) mee. Het duo pakte al snel een halve minuut, terwijl achter hen de groepjes samensmolten.

Het groepje probeerde de achtervolging op gang te trekken, met Lotte Kopecky als stoorzender voor haar ploeggenote Longo Borghini. De Italiaanse trok met Paladin de omleiding in door met zestien seconden voorsprong. Het werd een dubbeltje op zijn kant voor het duo, maar Paladin pokerde en fnuikte zo de ontsnapping. Vos opende de sprint en hield straf vol. Kopecky werd tweede na Vos en voor de Duitse Lisa Brennauer.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lotte Kopecky werd op haar waarde geklopt: “Maar ik tank wel vertrouwen voor de Ronde”

Net als vorig jaar moest Lotte Kopecky in Gent-Wevelgem genoegen nemen met de tweede plaats. Vorig jaar haalde Jolien D’hoore het. Nu was de Nederlandse Marianne Vos net iets sneller dan de Belgische kampioene, die eerder dit seizoen al zegevierde in Le Samyn en woensdag in de Oxyclean Classic Brugge-De Panne een vierde plaats liet optekenen.

“Marianne Vos begon de sprint van redelijk ver en ik geraakte er echt niet meer over”, analyseerde Kopecky. “Ik werd op mijn waarde geklopt. Meer dan een tweede plaats zat er, opnieuw, niet in.”

“Het was wel een ietwat rare koers. Ondanks de wind bleef de koers heel lang op slot zitten. Pas na de laatste keer op de Kemmelberg barstte het allemaal open. Maar dan lag het ook tot aan de finish niet meer stil. Ik zat op de Kemmelberg heel goed vooraan. Er vormde zich een kopgroep en ik kon meeglippen, net als Amy Pieters, Elisa Longo Borghini, Ellen van Dijk en Marianne Vos. Maar blijkbaar werd er daarin te veel naar elkaar gekeken. Er waren er wel al een paar definitief achtergelaten. De conditie is best in orde. Ik moet er vandaag mee kunnen leven dat een tweede plaats het hoogst haalbare was, maar ik kan niet ontkennen dat ik me goed voel. Na een vierde plaats in De Panne en een tweede plaats in Wevelgem tank ik veel vertrouwen in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen.”()

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten