Bora-Hansgrohe mag niet starten in Gent-Wevelgem en overweegt klacht na “willekeurige quarantaine”

Ralph Denk 

Ralph Denk ©  BELGAIMAGE

Geen Bora-Hansgrohe in Gent-Wevelgem. De teambus draaide ’s ochtends nog de parking op bij de start, maar koersen kon uiteindelijk niet. Organisator Flanders Classics wilde de opgelegde quarantaine na een positieve test in E3 Harelbeke niet doorbreken.

Bora-manager Ralph Denk is kwaad: “Waarom kunnen andere teams in gelijkaardige omstandigheden wel koersen?”

Eén positieve corona-test zorgt ervoor dat ­Bora-Hansgrohe drie koersen mist: geen E3 Harelbeke, geen Gent-Wevelgem en overmorgen ook geen Dwars door Vlaanderen. Manager Ralph Denk vindt dat niet proportioneel: “Ontgoocheld en kwaad”, zegt hij in een communiqué van de ploeg. “Een dokter uit de regio kan een hele ploeg de start ontzeggen.”

De woede van Denk is gericht tegen Hans Bekkers, covidarts in de E3-Harelbeke. Na een positieve test van Matthew Walls legde hij zeventien mensen bij Bora een verplichte quarantaine op van zeven dagen.

Manager Denk is kwaad omdat Bekkers niet beargumenteerde waarom ­iemand wel of niet in quarantaine moest. “De regels waren compleet onduidelijk en leken heel willekeurig”, aldus Denk.

Doorgaans heeft een positieve test in de World Tour veel minder verregaande gevolgen. In de voorbije Classic Brugge-De Panne testte Lotto-renner Harry Sweeny nog positief. Diens kamergenoot Tosh van der Sande ging even in isolatie, tot een test uitwees dat hij negatief was. Ploegmaats Oldani, Vermeersch en Thijssen konden na de Brugge-De Panne gewoon starten in E3 Harelbeke of Gent-Wevelgem.

Dat er twee maten en gewichten zijn, heeft te maken met de corona-protocollen. De arts die de positieve test vaststelt, bepaalt finaal welke quarantainemaatregelen hij daaraan koppelt. In het geval van Sweeny ging het om de Lotto-ploegarts. Bij Bora-renner Walls was het Bekkers, aangesteld door de organisatie. Elke Vlaamse koers moet zo’n arts aanstellen, een verplichte maatregel overeengekomen tussen de Belgische wielerbond en het kabinet Weyts.

Manager Denk gaf gisteren aan na te denken over juridische stappen: “Daarover is nog geen beslissing genomen.” Vraag is of een klacht veel kans op slagen heeft. Bekkers is met de strenge quarantaine niet aan zijn proefstuk: in de Classic Brugge-De Panne legde hij het Russische damesteam Cogeas-Mettler ook een collectief startverbod op na een positieve test. Dokter Bekkers was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.(jpdv)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten