Elia zet drones in voor controleren hoogspanningsmasten en -lijnen

 

 ©  Patrick Post

Bron: BELGA

Elia gaat hoogspanningsmasten inspecteren via drones. Later dit jaar zal dat ook het geval zijn met hoogspanningslijnen.

Door het inzetten van drones hoeft niemand meer in een mast te klimmen, en hoeven de lijnen niet te worden uitgeschakeld.

Dit jaar is de hoogspanningsbeheerder van plan 400 masten te inspecteren met drones. De beelden die de drone maakt, zullen via artificiële intelligentie worden geanalyseerd. Dat moet toelaten eventuele herstelpunten op te lijsten. Zo kan bijvoorbeeld metaal roesten, kan beton scheuren of kunnen vogelnesten voor moeilijkheden zorgen. Het gaat om een proefproject, met uiteindelijk als bedoeling dit in heel het land uit te rollen.

Behalve masten wil Elia ook de hoogspanningslijnen gaan controleren. Dat gaat gebeuren met een veel grotere drone, die vele kilometers kan afleggen. De Belgische wetgeving voor dergelijke dronevluchten buiten het gezichtsveld staat nog niet volledig op punt. Maar deze zomer is het de bedoeling dat Elia in ons land met dergelijke verre controlevluchten kan beginnen testen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten