Organisatie Ronde van de Algarve onthult parcours: wie volgt Remco Evenepoel op?

Remco Evenepoel is de titelverdediger in de Ronde van de Algarve

De organisatie van de ‘Volta ao Algarve’ in Portugal heeft het parcours van zijn vijfdelige rittenkoers aangekondigd. De renners vertrekken in de eerste etappe vanuit Lagos, en na 765,8 kilometer komen ze in de slotetappe aan bovenop Malhão, waar de opvolger van Remco Evenepoel - de winnaar van de vorige editie - in de bloemetjes zal worden gezet.

In normale omstandigheden zou de Ronde van de Algarve al in februari hebben plaatsgevonden, maar door de slechte gezondheidssituatie in Portugal omwille van het coronavirus, diende de 47ste editie te worden uitgesteld naar mei.

Op 5 mei krijgen de renners in de openingsetappe een koers van 189,5 kilometer voorgeschoteld. Voor het eerst sinds 2012 - toen won Bradley Wiggins - komen de renners aan in Portimão.

De tweede etappe is er eentje voor de klimmers. De etappe eindigt op het hoogste punt van de Algarve (Foia), nadat de deelnemers meer dan 4100 hoogtemeters zullen hebben afgelegd. Met drie bergen in de laatste 30 kilometer kan dit een cruciale etappe worden voor het algemeen klassement. Opvallend: de laatste drie jaar nam de winnaar van deze etappe steeds ook de eindzege mee naar huis (Kwiatkowski in 2018, Pogacar in 2019 en Evenepoel in 2020).

Organisatie Ronde van de Algarve onthult parcours: wie volgt Remco Evenepoel op?
Het parcours van de tweede etappe

Na de klimmers in etappe twee, komen de sprinters aan bod in etappe drie. De renners rijden in de langste etappe van de Volta (203,1 kilometer) van Faro naar Tavira. In de vierde etappe staat er een tijdrit van 20,3 kilometer in Lagoa op het menu. De slotetappe (9 mei) wordt gekenmerkt door 3280 hoogtemeters, terwijl het slot van de koers bestaat uit korte, steile hellingen vooraleer naar de top van Malhão - 2,6 kilometer aan 9,2% - wordt gereden.

Organisatie Ronde van de Algarve onthult parcours: wie volgt Remco Evenepoel op?
Het parcours van de slotetappe
Door Thomas Cami
AANGERADEN