Poetin, Merkel en Macron spreken over vaccins, Navalny en Libië

Archiefbeeld. 

Archiefbeeld. ©  AP

Bron: BELGA

Vladimir Poetin, Angela Merkel en Emmanuel Macron hebben dinsdag met elkaar gesproken over coronavaccins, de situatie van Kremlincriticus Aleksej Navalny en over Libië. Dat kondigde het Elysée aan.

Tijdens een videoconferentie ging de meeste aandacht naar een mogelijke samenwerking rond vaccins tegen het coronavirus. Die samenwerking is afhankelijk van wat het Europees Geneesmiddelagentschap (EMA) zegt over het Russische Sputnik V-vaccin.

Merkel en Macron vestigden ook de aandacht op de situatie van Navalny en benadrukten dat het belangrijk is om zijn rechten te respecteren, in overeenstemming met het Europees Verdrag tot bescherming van de mensenrechten. Voorts vroegen ze Poetin ook de gezondheid van Navalny te waarborgen.

De Franse en Duitse leiders riepen Rusland verder om het staakt-het-vuren in Oekraïne te respecteren en in dialoog te gaan met Wit-Rusland. Wat Libië betreft, hopen Merkel en Macron samen met Rusland het “overgangsproces te bevorderen”.

Tot slot kwamen Poetin, Merkel en Macron overeen de inspanningen te coördineren om ervoor te zorgen dat Iran zo snel mogelijk opnieuw de verplichtingen nakomt omtrent nucleaire aangelegenheden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten