Onderzoek VUB: Chronische pijn vaak veroorzaakt door overgevoeligheid voor pijn

 

 ©  BELGA

Bron: BELGA

Een internationaal team van zeventien pijnexperten heeft voor een nieuwe doorbraak gezorgd in de bestrijding van chronische pijn. “We ontdekten dat overgevoeligheid voor pijn vaak de oorzaak is voor allerlei vormen van chronische pijn”, vertelt VUB-professor Jo Nijs, die de leiding heeft over het project. De onderzoekers schuiven een persoonlijke behandeling naar voren als de oplossing.

Chronische pijn is een wereldwijd probleem en wordt gezien als de grootste oorzaak van invaliditeit. De pijn die de patiënten ervaren is vaak groter dan de schade in hun lichaam doet vermoeden. De oorzaak van dit overdreven pijngevoel is centrale sensitisatie.

“Bij centrale sensitisatie zijn de zenuwcellen in het centrale zenuwstelsel, dat zijn de hersenen en het ruggenmerg, overgevoelig voor prikkels”, legt Nijs uit. “We weten al langer dat dit speelt, maar nu pas is duidelijk geworden dat centrale sensitisatie pijn bij heel uiteenlopende ziektebeelden kan verklaren, gaande van pijn na kanker tot reuma en aanhoudende pijn na chirurgie.”

Andere aanpak

De oplossing die het onderzoeksteam nu voordraagt is precisiegeneeskunde. Hierbij wordt de patiënt met centrale sensitisatie als een nieuwe subgroep erkend. Patiënten met centrale sensitisatie reageren namelijk niet goed op behandelingen gericht op gewrichten, spieren of chirurgie en manuele therapie.

“Deze patiënten hebben veeleer baat bij centraal werkende medicatie in combinatie met andere manieren om pijn te verminderen, zoals beweging, stressmanagement of verbetering van eventuele slaapproblemen. Een individuele aanpak is de beste manier om patiënten met chronische pijn een betere levenskwaliteit te schenken”, besluit professor Nijs.

LEES OOK

Nu in het nieuws