Biden kondigt acties aan om geweld tegen Aziatische Amerikanen aan te pakken

Bron © BELGA

Foto: AFP

President Joe Biden heeft dinsdag stappen aangekondigd om Amerikanen van Aziatische afkomst te beschermen tegen discriminatie en gewelddadige aanvallen, waaronder de oprichting van een initiatief van het ministerie van Justitie om het stijgende aantal haatmisdrijven aan te pakken dat sinds de pandemie in China is ontstaan.

De aankondiging komt er twee weken nadat bij schietpartijen in kuuroorden in de omgeving van Atlanta acht mensen om het leven kwamen, onder wie zes vrouwen van Aziatische afkomst. Biden staat ook onder druk van Aziatisch-Amerikaanse leden van het Congres om krachtiger op te treden.

“Er bestaat geen twijfel over dat onze gemeenschap nog steeds gevaar loopt”, zei de Democratische senator Tammy Duckworth, die geboren werd in Thailand. “Ik prijs president Biden voor het erkennen van de pijn van onze gemeenschap en het nemen van concrete maatregelen om AAPI-individuen (Asian American en Pacific Islander, red.) te beschermen tegen geweld en anti-Aziatische vooroordelen uit te roeien, en ook de slachtoffers van haatmisdrijven te ondersteunen.”

LEES OOK. Amerikaan schiet acht mensen dood van wie zes Aziatische vrouwen: “Om verleiding van massagesalons te stoppen” (+)

Trainingsessies

In het kader van het initiatief van Biden zal het ministerie van Justitie de meldingen van anti-Aziatische haatmisdrijven opvolgen en meer contact zoeken met maatschappelijke organisaties. Ook is de FBI van plan trainingssessies te houden voor staats- en lokale wetshandhavers. Andere federale agentschappen zullen bijkomende stappen nemen.

Het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn zal 49,5 miljoen dollar (42 miljoen euro) besteden aan programma’s om slachtoffers van huiselijk geweld en seksueel geweld in de Aziatisch-Amerikaanse gemeenschappen, bij inheemse Hawaïanen en bij bewoners van de Pacifische Eilanden te helpen. Het nationale Wetenschapsfonds (NSF) zal ook 33 miljoen dollar (28 miljoen euro) uittrekken voor onderzoek naar vooroordelen en vreemdelingenhaat.

Biden kondigt acties aan om geweld tegen Aziatische Amerikanen aan te pakken
Foto: EPA-EFE
AANGERADEN