Minderjarige meisjes die wegliepen uit ziekenhuis, vallen via sociale media recht in armen van loverboys

Foto: BELGAIMAGE

Brussel -

Twee meisjes van 14 en 15 jaar die uit een ziekenhuis waren weggelopen, zijn via sociale media door een groep jongens van 18 en 19 jaar op een chatplatform aangesproken om later via een gespecialiseerde website geprostitueerd te worden. Vier van die jongens zijn aangehouden.

De lijdensweg van de twee meisjes begon op 21 maart. Allebei werden ze toen in het Brusselse kinderziekenhuis Koningin Fabiola verzorgd voor diabetes. Maar in de vooravond bleek er plots in het ziekenhuis van de meisjes geen spoor meer te bekennen. De politie en Child Focus sloegen alarm, in heel het land werd een opsporingsbericht verspreid.

Het is dat bericht, dat er twee dagen later voor gezorgd heeft dat de meisjes werden teruggevonden. Een getuige had ze herkend en hun aanwezigheid gesignaleerd in een hotel in Schaarbeek. Toen de politie ter plekke kwam, trof zij er inderdaad de twee vermiste meisjes aan. Zes jongemannen werden onderschept en voor verhoor meegenomen.

Uit het onderzoek is gebleken dat de verdachten via Snapchat contact hadden gehad met de twee vermiste meisjes. Volgens sommige bronnen zou daarbij al de mogelijkheid zijn geopperd om de meisjes op de website Quartier-Rouge te plaatsen. Op die site worden advertenties voor escortes en andere seksgerelateerde diensten gepost.

Twee kamers

Om dat verder te bespreken, werd een afspraak gemaakt in een hotel in Schaarbeek, waar twee kamers werden geboekt. Volgens de meisjes werden zij daar gedurende twee nachten door hun “dates” verkracht en was dat slechts de voorbode om later via de website geprostitueerd te worden. Dat ontkennen de opgepakte jongemannen dan weer. Ze zeggen dat ze niet wisten dat de meisjes in heel het land gezocht werden omdat ze valse namen zouden hebben gebruikt. En van verkrachting was er volgens hen geen sprake.

Maar daar heeft het gerecht duidelijk zijn twijfels over, zeker gezien de jeugdige leeftijd van de slachtoffers. De raadkamer heeft dan ook de aanhouding van vier verdachten met een maand verlengd.

Door Yves Barbieux
AANGERADEN