En plots geraakt Mathieu van der Poel geen poot meer vooruit: “Geen zorgen, ik kan niet alle dagen super zijn”

Foto: BELGA

Superman kan dan toch zijn superkrachten verliezen. Mathieu van der Poel (26) zakte er in Dwars door Vlaanderen helemaal door Genekt door de eerste warmte? Een opkomend virusje? Een slechte dag? Of was het een schijnvertoning om zand in de ogen te strooien van de concurrentie met het oog op de Ronde van Vlaanderen? “Ik speel nooit verstoppertje, het was gewoon mijn dag niet. En neen, ik maak mij geen zorgen voor zondag. Dat wordt helemaal anders.”

LEES MEER.Onze chef wielrennen: “Mathieu van der Poel trekt met kopzorgen naar de Ronde van Vlaanderen”

Twee jaar geleden legde hij aan het Regenboogstadion in Waregem met zijn eerste klassieke zege nog de basis voor een uitstekend voorjaar. Maar wat moet Mathieu van der Poel nu denken. In een supersnelle Dwars door Vlaanderen, waar vroege vluchters zelfs geen kans kregen om vijf meter voorsprong te pakken, viel hij nog aan op Berg Ten Houte. Om er enkele minuten later dan volledig door te zakken op de Côte de Trieu. Nadat hij was teruggezakt in wat overbleef van het peloton, werkte hij in de finale nog even in dienst van Tim Merlier. Maar daarna kwam hij volledig leeg over de meet gestrompeld. Een offday zoals hij ze zelden heeft gehad en dat vier dagen voor de Ronde van Vlaanderen. Wat gebeurde er in godsnaam op de Trieu? “Tja, ik moest de parkeermeter betalen”, reageerde de Nederlandse kampioen op ludieke wijze. “Ik kon niet diep gaan, moest snel om mijn eigen tempo terugvallen. Ik had het daarvoor al gemerkt en had de ploeg via het oortje verwittigd. Op de Hotond zat ik al op de limiet, ik wist dat ik later zou moeten lossen. Ik had de benen niet, dat kan gebeuren. Ik was ook de enige niet hé. Julian Alaphilippe kwam snel bij mij om te zeggen dat het niks zou worden.”

De eerste warmte kan soms de benen afsnijden, maar dat vindt Van der Poel geen excuus. “Dat is voor iedereen hetzelfde. De ene renner verteert dat wel beter dan de andere. Ik ben eigenlijk fan om in dit weer te koersen. Ik heb ook geen bevoorrading gemist, heb genoeg gegeten en gedronken. Tja, ik kan niet elke dag super zijn hé. Beter nu dan zondag, dat wordt een heel andere wedstrijd. (grijnst) En het wordt minder warm.”

En plots geraakt Mathieu van der Poel geen poot meer vooruit: “Geen zorgen, ik kan niet alle dagen super zijn”
Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Tanende vorm?

Toch is deze appelflauwte opvallend. Super in de Strade Bianche en de Tirreno, goed in Milaan-Sanremo en de E3 Saxo Bank Classic en nu zwak in Dwars door Vlaanderen. De vorm lijkt tanend. “Ik maak mij echt geen zorgen hoor. Ik heb al nog zo’n dagen gehad en de koersen nadien was ik heel sterk. Dit wil niks zeggen voor de Ronde, je moet dit plaatsen. Heb je Wout van Aert gezien in de E3 en dan twee dagen later in Gent-Wevelgem? Ik ga nu niet beginnen twijfelen, dat is nergens voor nodig. Ik heb de voorbije dagen vooral gerust om er te staan tegen zondag. Deze koers zal mij goed hebben gedaan. Of ik nu iets extra moet doen op training? Ik ga dat bespreken met mijn trainer, maar ik denk het niet.”

Radio Peloton had zo zijn bedenkingen bij het mindere presteren van VDP in Waregem. “Hij heeft zich bewust opgeofferd voor de ploegmaats, zondag zien we een andere Mathieu. Wees daar maar zeker van”, zei Jasper Stuyven. Van der Poel haalde de schouders op. “Ik heb nog nooit verstoppertje gespeeld. Ik had liever gewonnen, maar laat er mijn slaap niet voor. Ik heb snel de knop omgedraaid en we zijn beginnen rijden voor Tim Merlier. Hij redt de dag een beetje voor ons met die derde plaats.”

Dylan Van Baarle bleef buiten schot, maar de groep met onder meer Greg Van Avermaet werd nog gevat. Op Christophe Laporte na. Waarna Merlier vlot de sprint won. “Derde, daar ben ik wel fier op. Al moet ik toegeven dat ik dacht dat Mathieu ermee aan het lachen was toen hij zei dat hij slecht was”, aldus de Belgische kampioen van 2019. “Maar ik maak mij echt geen zorgen. Ik ken hem een beetje, zondag zal hij zeer goed zijn.”

Merlier rijdt zondag in principe niet. Misschien moet Alpecin-Fenix hem toch opstellen als Plan B voor Mathieu? “Als ze het vragen zal ik dat doen, maar Plan B zal niet nodig zijn. We hebben alle vertrouwen in Mathieu.”

En plots geraakt Mathieu van der Poel geen poot meer vooruit: “Geen zorgen, ik kan niet alle dagen super zijn”
Foto: BELGA
Door Werner Bourlez
AANGERADEN