Vlaams Parlement past pensioenreglement aan na gevangenisstraf Christian Van Eyken

 

 ©  BELGA

Bron: BELGA

Vlaamse volksvertegenwoordigers die veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf zullen tijdens hun detentie niet langer hun volledige pensioen behouden. Na hun detentie zullen ze ook terugvallen op een minder gunstig pensioenregime. Dat staat in een reglementswijziging die het Vlaams Parlement woensdag unaniem heeft goedgekeurd. De wijziging komt er na de veroordeling van gewezen parlementslid Christian Van Eyken.

Voormalig Vlaams volksvertegenwoordiger Christian Van Eyken en zijn vrouw Sylvia B. werden vorige maand door het hof van beroep veroordeeld tot 27 jaar celstraf voor de moord op Marc Dellea, de ex-man van Sylvia B., gepleegd in 2014.

Volgens het huidige pensioenreglement van het Vlaams Parlement zou Van Eyken als hij zijn pensioenaanvraag indient ook tijdens zijn detentie recht blijven hebben op zijn volledige parlementaire pensioen. Dat terwijl werknemers, zelfstandigen en ambtenaren die opgesloten worden tijdens hun detentie geen recht hebben op pensioen. Wie opgesloten wordt kan namelijk geen aanspraak maken op een pensioen omdat de overheid op dat moment al in het levensonderhoud van de gedetineerde voorziet, is de achterliggende redenering.

Dat Vlaamse volksvertegenwoordigers wél hun volledige pensioen kunnen behouden, is volgens het Vlaams Parlement “een moeilijk te verantwoorden voorkeursbehandeling”. Het parlement past daarom zijn reglement aan en stemt zijn nieuwe regeling af op de regeling die geldt voor ambtenaren. Dat betekent niet alleen dat het recht op pensioen geschorst wordt tijdens de detentie, maar ook dat men na de detentie terugvalt op een lager pensioenbedrag. Het parlementair pensioen wordt “verminderd tot het niveau van het pensioen dat de betrokken zou ontvangen hebben op basis van het pensioenstelsel van werknemers”, zo staat te lezen in de nieuwe regeling.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten