Van Quickenborne: “Akkoord over lonen niet veraf indien regering dossier in handen neemt”

Bron © BELGA

Foto: BELGA

De onderhandelingen over een interprofessioneel akkoord veroorzaken geen spanningen binnen de regering. Een akkoord zou zelfs niet veraf liggen indien de regering de zaak in handen zou moeten nemen. Dat heeft vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open Vld) donderdag verklaard op de Franstalige nieuwszender LN24.

Van Quickenborne heeft lof voor het werk van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). Die zag woensdag nog vakbonden en werkgevers in de hoop dat ze de komende weken een akkoord kunnen bereiken.

Mocht dat niet lukken en het dossier op de regeringstafel zou belanden, dan “is een oplossing niet ver verwijderd. De regering is niet verdeeld”, aldus Van Quickenborne. Volgens de minister heeft Dermagne een bord met voorstellen samengesteld, waaronder de maximale stijging van de lonen met 0,4 procent (buiten de index) en flexibiliteit voor ondernemingen die goed geboerd hebben - zoals supermarkten - maar ook het minimumloon en andere elementen.

Een nota van Dermagne die donderdag in L’Echo uitlekte, heeft het over een “aanzienlijke herwaardering” van het minimumloon die tot boven de 10 procent kan gaan. De loonmarge, die de vakbonden indicatief willen, zou dwingend blijven.

AANGERADEN