Dan toch publiek aanwezig bij Eurovisiesongfestival

Bron © NOS

Foto: Zeb Daemen

Bij het Eurovisiesongfestival in Rotterdam in mei mag dan toch publiek aanwezig zijn. Dat bevestigt de organisatie aan de Nederlandse openbare omroep NOS. De Nederlandse regering wil het evenement gebruiken als een zogenaamd ‘fieldlab’, een praktijktest om te onderzoeken hoe grotere evenementen op een veilige en verantwoorde manier met publiek kunnen plaatsvinden.

Bij alle negen shows – zes repetities, twee halve finales en de finale – kunnen per keer maximaal 3.500 toeschouwers aanwezig zijn. Die moeten een negatieve coronatestuitslag hebben om naar binnen te mogen.

De afgelopen maanden heeft de organisatie gewerkt aan vier scenario’s om het Songfestival door te kunnen laten gaan. De focus lag daarbij op het naar Nederland halen van alle 39 deelnemende landen, met uitgebreide coronamaatregelen en een testprogramma. De organisatie is blij met de keuze voor een Songfestival met toeschouwers.

“Dat we nu de mogelijkheid krijgen om het draaiboek voor een Eurovisie Songfestival met publiek weer open te slaan, is iets waar we alleen maar van konden dromen”, zegt producent Sietse Bakker. “We zijn het kabinet en Fieldlab Evenementen dankbaar voor dit perspectief en het vertrouwen dat ze ons hierin geven.”

In de komende weken wil de organisatie meer duidelijkheid geven over de manier waarop publiek tussen 18 en 22 mei wordt ontvangen en hoe de kaartverkoop zal plaatsvinden. Dat gebeurt in nauw overleg met de European Broadcasting Union (EBU), de gemeente Rotterdam en Ahoy. Het Songfestival had eigenlijk vorig jaar al moeten plaatsvinden in Rotterdam, maar door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus ging het niet door.

Door jvh
AANGERADEN