Minister van Justitie Van Quickenborne wil sekswerk decriminaliseren: “Maak er een economische activiteit van”

Bron © BELGA, VRT NWS

Themabeeld Foto: Kristof Vadino

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil sekswerk decriminaliseren. Dat heeft hij donderdag gezegd in de plenaire vergadering van de Kamer. Prostitutie is in ons land in principe strafbaar, maar wordt in de praktijk wel gedoogd.

Vrijwillige prostitutie is in België niet verboden, maar artikel 380 van het strafwetboek verbiedt wel de organisatie ervan. Dat verbod is er met name op gericht om uitbuiting of mensenhandel tegen te gaan. Maar dat verbod maakt eigenlijk ook alle reguliere georganiseerde vormen van sekswerk onmogelijk, al wordt dat in ons land gedoogd.

Volgens Van Quickenborne is die houding “niet alleen hypocriet, maar ook gevaarlijk”. “Doordat het in een grijze zone zit, staat de deur wagenwijd open voor misbruik, pooiers en gedwongen prostitutie”, meent hij. Daarom wil de minister sekswerk decriminaliseren. Hij zal een voorstel in die zin doen in de ministerraad, zei hij. “Van duidelijkheid wordt iedereen beter. Sekswerk is een reguliere, economische activiteit, op voorwaarde dat het gaat om meerderjarigen die daar zelf voor kiezen. Zo kunnen mensen hun beroep uitoefenen zoals dat voor ons vanzelfsprekend is, en kunnen ze bijvoorbeeld werken met een boekhouder of van sociale bescherming genieten.”

Tegelijkertijd wil Van Quickenborne streng optreden tegen misbruik. “Binnenkort komen we bijvoorbeeld met een actieplan tegen mensenhandel, met betere bescherming voor de slachtoffers en een hardere aanpak van de daders. Politie en justitie zullen zich ook richten op criminele uitbuiting”, klonk het. “We hebben de kans om de historische stap te zetten om sekswerkers erkenning en bescherming te geven, en criminele aasgieren een halt toe te roepen. Ik reken daarvoor op de steun van het parlement.”

Utsopi en Payoke verheugd

Utsopi, de unie van sekswerkers, en de vzw Payoke reageren verheugd op het voornemen van Van Quickenborne. Utsopi zegt de aankondiging “met tranen in de ogen” te hebben bekeken, ook Payoke heeft het over een belangrijke eerste stap.

Beide organisaties halen aan dat het een doorbraak betekent in een strijd die al jarenlang woedt. “Payoke vraagt al sinds 1987 voor een dergelijk statuut”, vertelt Klaus Vanhoutte, directeur van Payoke. “We zijn dan ook blij dat het beleid het probleem eindelijk ernstig neemt en ook onderkent dat mensen die in sekswerk werken in feite verplicht zijn om in een grijze zone te werken.”

Door de decriminalisering kunnen sekswerkers eindelijk hetzelfde statuut als alle andere werknemers in ons land krijgen, klinkt het unisono. Tegelijkertijd kan uitbuiting in de sector daardoor ook aangepakt worden.

Door jvh
AANGERADEN