ONZE STERREN. Wout van Aert is onze favoriet onder de Grote Drie in de Ronde van Vlaanderen

Mag Wout van Aert na de Ronde van Vlaanderen ook zegevieren? 

Mag Wout van Aert na de Ronde van Vlaanderen ook zegevieren? ©  BELGA

Krijgen we met Wout van Aert voor de zeventigste keer een Belgische winnaar in de Ronde van Vlaanderen? Wordt Mathieu van der Poel de achtste renner in de geschiedenis die zichzelf opvolgt? Of rijdt zich met Julian Alaphilippe voor de zesde keer in de geschiedenis een wereldkampioen op de erelijst van Vlaanderens Mooiste? Op paaszondag even na half vier kennen we het antwoord. Na de Vlaamse triple E3/Gent-Wevelgem/Dwars door Vlaanderen is Wout van Aert dé favoriet onder de Grote Drie.

Hugo Coorevits
Onze sterren opgelijst. 

Onze sterren opgelijst. 

***** Wout van Aert

De kopman van Jumbo-Visma is dé topfavoriet voor deze Ronde en dat heeft hij uitsluitend aan zichzelf te danken. Van de Grote Drie reed niemand, sinds vorige week vrijdag in de Saxo Bank E3 Classic Harelbeke, zo’n parcours als hij.

Zoals de Kempenaar zich in Gent-Wevelgem revancheerde voor zijn ‘nieuwelingenkoers’ van vrijdag in Harelbeke, zo wil hij zich in Oudenaarde diep binnenin revancheren voor de nipte spurtnederlaag van vorig jaar op 18 oktober tegen aartsrivaal Mathieu van der Poel. Al weet hij al jaren vanuit het veld en de weg dat het voor een topfavoriet niet altijd evident is om het effectief ook af te maken.

Pluspunt is dat hij als absolute kopman van de geel-zwarte brigade in Nathan Van Hooydonck, de neef van de tweevoudige ex-winnaar, een luitenant heeft gevonden waarmee hij naar de oorlog kan. En dat hij ook onrechtstreeks woensdag de winnaar was van Waregem toen hij zag hoe Van der Poel en Alaphilippe onder de hete zon door de Vlaamse Ardennen ‘zwommen’. Al weet hij beter dan wie ook dat zondagmorgen in Antwerpen op de Grote Markt bij iedereen opnieuw de teller op nul gaat.

Uitslagen in de Ronde: 2018: 9de, 2019: 14de, 2020: 2de

**** Julian Alaphilippe

De wereldkampioen wil zo snel mogelijk de Ronde van Vlaanderen op zijn naam schrijven. Dat hij Vlaanderens Mooiste in zijn benen heeft, bewees hij vorig jaar toen hij samen met de latere winnaar Mathieu van der Poel en Wout van Aert onderweg was naar Oudenaarde. Tot hij in een moment van onoplettendheid en overleg met de volgauto vol op de kofferbak van BWB-motard Eddy Lissens botste. Zijn droom was meteen uiteengespat.

Hoe goed of minder goed de Franse wereldkampioen is, weten we pas zondag in de finale. Er valt geen peil te trekken op zijn prestatie van woensdag in Waregem. Op de Taaienberg was hij ondermaats, maar richting de Côte de Trieu liet hij een flits zien. Met Asgreen, Sénéchal en Lampaert kan hij – in tegenstelling tot Wout van Aert en Mathieu van der Poel – wel een potje schaken. Dat is een onmiskenbaar voordeel als kopstuk van een WorldTourteam dat elke morzel grond in de finale kent en het aandurft de koers in handen te nemen.

Deceuninck – Quick-Step bewees in Harelbeke wat overtal in de finale kan betekenen. Als dat niet het geval is, zoals in Wevelgem (alleen de kotsende Sam Bennett voorin) en in Waregem (met de met krampen worstelende Sénéchal) is het een doodgewone ploeg als alle andere. Met voor de gelegenheid Elegant als sponsor op de borst wil Lefevere zondag dezelfde vechtersploeg van Harelbeke terugzien.

Uitslagen in de Ronde: 2020: opgave (na breuk pols)

**** Mathieu van der Poel

Zoals Wout van Aert aan de Schelde start met de stempel van topfavoriet op de rug, zo staat er bij Mathieu van der Poel één groot vraagteken achter zijn naam. Gespeeld? Of ongewild? Uitsluitsel zondagmiddag in de Vlaamse Ardennen, maar ons zou het verwonderen indien hij dezelfde wanprestatie van woensdag laat optekenen. We denken dat Dwars door Vlaanderen een accident de parcours was. Veroorzaakt door de eerste hittegolf die hem letterlijk overviel. Indien hij door een ‘coup de soleil’ bevangen was, waarom zou hij in Waregem zichzelf overhoop rijden in een wedstrijd waarin twee jaar geleden voor hem alles begon, maar tegelijk met de Ronde van Vlaanderen voor de deur? We geloven niet dat een weliswaar knappe wedstrijd van 184 kilometer de norm is voor de zwaarste wedstrijd van dit Vlaamse voorjaar. In de Ronde ben je dan amper de Kanarieberg (waar hij in Kuurne-Brussel-Kuurne ineens een training in koers startte) voorbij en volgen nog 70(!) moordende kilometer tot de streep. Van de Grote Drie heeft MVDP veruit het beste trackrecord in de Ronde.

Uitslagen in de Ronde: 2019: 4de, 2020: 1ste

Kasper Asgreen is een schaduwfavoriet voor de Ronde. 

Kasper Asgreen is een schaduwfavoriet voor de Ronde. ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

*** Kasper Asgreen

De Deense kampioen is na Harelbeke dé stijger met stip. Van de E3 wordt dikwijls gezegd dat het de ‘kleine’ Ronde van Vlaanderen is, welaan dan, Asgreen staat er goed voor. Wint hij, dan is hij de negende renner in de geschiedenis die in één jaar de E3 en de Ronde pakt…

Op 7 april 2019 liet deze ranke Scandinaviër voor het eerst van zich spreken toen hij achter de ontketende Alberto Bettiol zich een weg baande naar de tweede plaats. Ondertussen won hij Kuurne en Harelbeke.

In Dwars door Vlaanderen liep het woensdag wel fout. Hij begon zowaar in laatste positie aan de Taaienberg, maar dat kwam omdat hij door een val achteruit was geslagen. Voor zij die twijfelen, schreef hij op zijn Twitter-account dat de benen wel goed aanvoelden. Asgreen als de ideale bliksemafleider voor Alaphilippe, waarom niet?

Uitslagen in de Ronde: 2019: 2de, 2020: 13de

*** Jasper Stuyven

Alles mag, niets moet nog dit voorjaar voor Jasper Stuyven. De ietwat verrassende winnaar van Milaan-Sanremo heeft een zeer benijdenswaardige vorm beet. Er is natuurlijk wel de problematiek van Trek-Segafredo dat zich door Covid-besmettingen moest terugtrekken voor Gent-Wevelgem, maar in Waregem reed de Leuvenaar alweer met de vingers in de neusgaten rond. Net als in Harelbeke (14de) was zijn tiende plaats in Waregem niet de correcte weergave van zijn conditie.

Zonde dat Mads Pedersen door de corona-besmetting dus de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen miste. Indien hij negatief test is de Deense ex-wereldkampioen er zondag bij, net als de Luxemburger Kirsch. De tandem Stuyven-Pedersen, samen op een hoge conditiepiek, had vonken gegeven. Het enige minpunt bij Stuyven is dat hij alleen drie jaar geleden eens top-tien eindigde in Oudenaarde, al bezat hij op de vooravond van de Ronde van Vlaanderen ook nooit de vorm die hij nu heeft. Was net zo goed vier sterren waard. Slaagt hij in zijn opzet, dan is hij pas de tweede renner ooit die in hetzelfde jaar Milaan-Sanremo en de Ronde wint. De eerste was… Eddy Merckx die dat twee keer deed.

Uitslagen in de Ronde: 2014: 61ste, 2015: 32ste, 2016: 118de, 2017: 51ste, 2018: 7de, 2019: 19de, 2020: 26ste.

*** Greg Van Avermaet

Al sinds hij als UEFA-junior het plunje van doelman van SK Beveren wisselde voor de koersschoenen droomt de Grembergenaar van de Ronde van Vlaanderen. Wel, op de vooravond van zijn 36ste verjaardag mag hij nog voluit die droom koesteren. De honger is groot. Niet alleen omdat hij vorig jaar door een smerige val in Luik-Bastenaken-Luik niet alleen voor het eerst sinds 2007 niet kon deelnemen aan Vlaanderens Mooiste, maar ook omdat hij de conditie heeft om de ‘Grote Drie’ tegenwerk te bieden. In Dwars door Vlaanderen was hij na Dylan van Baarle de beste man in koers. Zijn vorm is stijgend. In Milaan-Sanremo moest hij de finale ondergaan, nu kan hij met dezelfde vorm als Waregem mee de finale bepalen. Van Avermaet eindigde de voorbije dertien keer tot acht keer toe in de top-tien. In 2014 won de olympische kampioen achter Cancellara de sprint voor de tweede plaats. Dat deed hij drie jaar later nog eens over toen Philippe Gilbert won. De Ronde van Vlaanderen zou dé bekroning zijn van een mooie carrière.

Uitslagen in de Ronde: 2007: opgave, 2008: 8ste, 2009: 35ste, 2010: 39ste, 2011: 22ste, 2012: 4de, 2013: 7de, 2014: 2de, 2015: 3de, 2016: opgave (sleutelbeenbreuk), 2017: 2de, 2018: 5de, 2019: 10de, 2020: niet gestart (wegens fracturen)

Michael Matthews eindigde in Gent-Wevelgem met de besten. 

Michael Matthews eindigde in Gent-Wevelgem met de besten. ©  BELGA

** Michael Matthews

‘Bling’ is bij Team BikeExchange onder Laurenzo Lapage als het ware herboren. Zie zijn zesde plaats in Milaan-Sanremo, of zijn vijfde stek in Gent-Wevelgem, waar zijn team al na vijftig kilometer de beslissende waaier trok. Mooi, heel mooi, dat teamwork, maar uiteindelijk draait het om winnen. Matthews heeft zich precies net iets te lang gefocust op de Ardennenklassiekers waardoor hij nog net wat te weinig métier heeft om zo’n missie als die van zondag in Wevelgem zonder krampen af te werken. Een Matthews die in een leidersgroepje af en toe zijn beurt overslaat, is in de eventuele eindspurt voor de overwinning wel levensgevaarlijk.

Uitslagen in de Ronde: 2019: 6de

** Matteo Trentin

Voor een goede orde: deze twee sterren konden ook achter de naam van zijn ploegmaat en ex-winnaar Alexander Kristoff hebben gestaan. De Noor heeft door een verkoudheid die hij opliep net vóór de Vlaamse klassiekers een achterstand, maar zijn zesde plaats in Waregem leerde dat hij stilaan de oude is. Het komt alleen maar Trentin ten goede dat hij er met Kristoff niet langer alleen voor staat. De Trentijn droomt al zijn hele leven van een straffe numéro in de Ronde van Vlaanderen, maar dat wou nog niet lukken. In Harelbeke stond hij als derde mee op het podium. Misschien is dat een goed signaal want sommigen beweren dat de top-drie van Harelbeke die van Oudenaarde is, desnoods in willekeurige orde.

Uitslagen in de Ronde: 2012: opgave, 2014: 58ste, 2015: 88ste, 2016: 34ste, 2017: 13de, 2018: 45ste, 2019: 21ste, 2020: 62ste

** Dylan van Baarle

Woensdagmiddag voor de start in Roeselare vertrouwde hij ons nog toe dat het zijn grote droom is om ooit de Ronde van Vlaanderen te winnen. Dat hij zich nooit nerveus maakt voor een wedstrijd, tenzij voor de Vlaamse topklassieker. Nog geen vier uur later behaalde hij zijn allermooiste zege tot nog toe. Van Baarle is zondag de kopman van Ineos-Grenadiers die duidelijk de juiste vibe voor de klassiekers te pakken heeft. Het begon al in het openingsweekend. Indien ze opnieuw met een ‘half been’ (zoals Lampaert het na Waregem plastisch uitdrukte) achter een ontsnapte Van Baarle aan rijden, kunnen ze te laat komen. Dat leerde Dwars door Vlaanderen het peloton heel expliciet.

Uitslagen in de Ronde: 2014: 89ste, 2015: 37ste, 2016: 6de, 2017: 4de, 2018: 12de, 2019: 18de, 2020: 8ste

** Yves Lampaert

De ex-Belgische kampioen rijdt al heel het voorjaar op een heel goed niveau. Alleen was er elke koers opnieuw iets waardoor hij nooit onbezorgd de finale kon rijden die hij voor ogen had. In de Omloop Het Nieuwsblad gleed hij in een bocht uit de kop van de koers. In Harelbeke kwam hij alsnog bij het groepje achter Asgreen, maar dan was er die lekke band na de Varent. In Wevelgem sleurde hij enorm om de aansluiting te bewerkstelligen met de eerste waaier van Van Aert, maar ze kwamen tot op 25 seconden. En in Waregem liep het opnieuw fout voor de Stationsberg waar hij tot twee keer toe gevangen zat achter een valpartij. Toch werd hij nog vierde. Wat voor Van Baarle opgaat, geldt ook voor Lampaert: als de puzzelstukjes ineen vallen, is het bingo.

Uitslagen in de Ronde: 2014: opgave, 2015: 24ste, 2017: 36ste, 2018: 29ste, 2019: 17de, 2020: 5de

* Tiesj Benoot

De wereld ontdekte de jonge neoprof Tiesj Benoot zes jaar geleden in de Vlaamse Ardennen. Al bij zijn eerste deelname was hij vijfde. De Drongenaar droomt al als kind van Vlaanderens Mooiste. De kopman van Team DSM heeft een goede Parijs-Nice achter de rug, alleen is er het probleem dat hij erna wat ziekjes werd. Hij heeft wat last van de luchtwegen. Waardoor hij niet optimaal koerst, maar Benoot en de Ronde van Vlaanderen? Je weet maar nooit. Hij is de enige renner van dit pak die de laatste drie edities telkens in de top-tien eindigde.

Uitslagen in de Ronde: 2015: 5de, 2016: opgave, 2017: opgave, 2018: 8ste, 2019: 9de, 2020: 10de

Yves Lampaert (m.) hoopt op een Ronde zonder pech voor hem. 

Yves Lampaert (m.) hoopt op een Ronde zonder pech voor hem. ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

* Stefan Küng

De Zwitserse kampioen reed in de Ronde van Vlaanderen nog nooit een deuk in een pakje boter, maar daar kan nu wel eens verandering in komen. De Europese kampioen tijdrijden heeft een stap vooruit gezet en was in de Vlaamse triple die het kroonjuweel van zondag voorafgaat, één van dé actoren. Niet Marc Hirschi, maar hij is in eigen land de voorbestemde opvolger van Fabian Cancellara. Het enige probleem van de rijzige Küng is dat hij geen sprint heeft en gedoemd is om alleen aan te komen. A la Cancellara.

Uitslagen in de Ronde: 2016: 60ste, 2017: 41ste, 2018: 55ste, 2019: 44ste, 2020: 102de

* Oliver Naesen

Is niet alleen de onvolprezen koning van de oneliners, maar is ook een man die durft te zeggen waarop het staat. Naesen heeft niet het talent van de Grote Drie, maar in combinatie met bloedvriend Greg Van Avermaet én in zijn dagje, kan er veel gebeuren voor dit lid van het trainingsgroepje van De Parelvissers. De Oost-Vlaming had in Waregem wat last van de luchtwegen, maar hij voelt zich onderhand beter. Zijn vierde plaats in Harelbeke bewijst dat hij verwachtingen mag koesteren.

Uitslagen in de Ronde: 2015: 35ste, 2016: 22ste, 2017: 23ste, 2018: 11de, 2019: 7de, 2020: 7de

* Florian Sénéchal

Hier had net zo goed de afwezige en ondertussen al voor hartritmestoornissen geopereerde Zdenek Stybar kunnen staan. In geen tijd heeft Florian Sénéchal zich opgewerkt van een bruikbare pion op het schaakbord van Patrick Lefevere tot iemand van het middenveld waar de tegenstand altijd rekening moet mee houden. De gebaarde Nordist eindigde vorig jaar in het groepje achter het tweetal Van der Poel-Van Aert. Sénéchal is een jeugdproduct van Patrick Lefevere dat verkoos eerst bij Cofidis prof te worden waar hij vooral veel tijd verloor. Hij is ondertussen een bijzonder nuttige schakel geworden. Woensdag nog in Dwars door Vlaanderen was hij de enige van The Wolfpack die op normaal peil acteerde. Op zijn 27ste is hij volledig aan het openbloeien. Sénéchal is daarenboven nog heel snel ook. Als je hem meeneemt tot de streep, kan je met deze Fransman in de problemen komen. Zijn droomkoers is Parijs-Roubaix die in zijn thuisregio wordt gehouden, maar die is nu pas voor 3 oktober voorzien.

Uitslagen in de Ronde: 2014: opgave, 2015: 90ste, 2017: 40ste, 2018: 44ste, 2020: 12de

* Peter Sagan

Omdat Peter Sagan nu eenmaal Peter Sagan is. Kampioenen schrijf je maar beter nooit af. Men kan nu opnieuw minimaliserend doen over zijn sprintzege de voorlaatste dag van een zware Ronde van Catalonië, maar het is het bewijs dat de vormcurve bij de drievoudige ex-wereldkampioen stijgend is. Sagan heeft misschien wat te weinig competitie in de benen, maar met 15 koersdagen telt hij er toch al vier meer dan Wout van Aert. Greg Van Avermaet bijvoorbeeld zit al aan 22 koersdagen, of het dubbele van Wout van Aert. De motor van de olympische kampioen is opgewarmd. Of Sagan al voldoende in het rood is gegaan om – na zijn vierde plaats in Milaan-Sanremo – ook mee te spelen voor de zege weten we op paaszondag. Afspraak in de Minderbroederstraat in Oudenaarde.

Uitslagen in de Ronde: 2011: opgave, 2012: 5de, 2013: 2de, 2014: 16de, 2015: 4de, 2016: 1ste, 2017: 27ste, 2018: 6de, 2019: 11de

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten