Slovaakse regering stelt zich burgerlijke partij in zaak Jozef Chovanec

 
Bron: BELGA

De Slovaakse regering heeft zich burgerlijke partij gesteld in het onderzoek naar de dood van Jozef Chovanec. Dat melden De Morgen en Het Laatste Nieuws. De man stierf in 2018 na een hardhandig politieoptreden in een cel op de luchthaven van Charleroi. ‘Onaanvaardbaar dat een landgenoot mishandeld wordt omwille van zijn nationaliteit.’

In september vorig jaar keurde het Slovaakse parlement een resolutie goed waarin geëist werd dat de Europese Commissie de dood van Chovanec onderzoekt. De resolutie kreeg zowel de meerderheid als de oppositie achter zich. Nu heeft Slovakije zich ook burgerlijke partij gesteld in het Belgisch gerechtelijke onderzoek. Dat bevestigt advocate Ann Van de Steen, die de belangen verdedigt van de weduwe en het dochtertje van Jozef Chovanec. Ze treedt nu ook op voor de Slovaakse regering.

Laurence Wauthier, onderzoeksrechter in Charleroi, kreeg een keiharde burgerlijke partijstelling op haar bord. “Gezien de feiten is het duidelijk dat er minstens ernstige aanwijzingen zijn dat de dood van meneer Chovanec een misdrijf is. De opzettelijke slagen hebben mee tot zijn dood geleid”, klinkt het.

Slovakije stuurt aan op een vervolging voor de rechtbank en vraagt voorlopig één euro schadevergoeding.

Slovakije benadrukt dat het een belang heeft bij de demarche. “Er is een Slovaakse burger overleden ten gevolge van feiten die momenteel worden onderzocht. Het Slovaakse volk was geschokt, vooral na het zien van de beelden uit de cel. Tijdens de politietussenkomst zijn nazibewegingen gemaakt - het zou dus kunnen dat er racistische motieven hebben gespeeld. De Slovaakse staat kan níét aanvaarden dat een van zijn onderdanen mishandeld werd omwille van zijn nationaliteit.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten