OPINIE. Iemand zal het wel opkuisen, zeker?

 

 ©  bst

GENT -

Hey studenten, we moeten dringend eens praten want jullie gedrag is echt schaamtelijk. Wat jullie de voorbije weken hebben achtergelaten aan troep in de parken en op de pleinen van Gent, is iets om jullie diep over te gaan schamen. Alleen doen jullie dat blijkbaar niet. En dat doet ons pijn.

Bert Staes

We hebben het niet over de 80 à 90 procent onder jullie die het goed menen. Hulde. We zien jullie. Maar een stevig deel van jullie generatiegenoten heeft er helaas lak aan. Ochtend na ochtend krijgen de Gentenaars hetzelfde buffet van troep geserveerd: overal blikjes, pizzadozen, hele bakken bier, glasscherven in een park waar kinderen spelen ...

De arrogantie om een prachtige plek als het Citadelpark of de Coupure zo achter te laten: razend worden we daarvan. Begrijpen jullie dat niet? Gaan jullie dit echt blijven doen vanaf nu?

Iemand zal het wel opkuisen zeker? Boeit niet. Al die verantwoordelijkheid en het respect dat wij jullie geven, knalt als een boomerang terug in ons gezicht. Elke warme avond opnieuw.

De Gentenaars verwachten niet zo veel, wij zijn mild. Wees jong en leef. Maar toon wat respect voor deze stad. Een stad waar jullie te gast zijn. Een stad waar jullie zo veel privileges krijgen. Jullie krijgen als enigen een plein vol cirkels waar bijna alles kan, zonder al te veel kans op een boete. Een honderd jaar oud park mag zomaar een halve festivalweide worden, zonder dat de flikken er boetes uitdelen. Moet allemaal kunnen in Gent. En Ivago zwijgt en kuist op. Elke ochtend opnieuw.

We mogen niet te streng zijn. ‘Hoe waren we zelf, toen we jong waren’, heet dat dan. Maar het is vree simpel: het recht om jong te zijn, bevat geen recht om troep achter te laten. Het interesseert ons niet meer. Pak uw brol mee.

We kunnen eindeloos blijven discussiëren over meer vuilnisbakken of statiegeld of sluikstortcamera’s. We kunnen minder gegoede migranten viseren die blikjes Golden Power van de Aldi op straat gooien. Maar als we er zelfs niet in slagen om onze gegoede jeugd een minimum aan respect te laten tonen voor wat ze allemaal krijgt in deze stad, in zo’n moeilijke periode voor zo veel mensen, dan staan we echt nergens.

Bert Staes is redactiechef bij stadskrant De Gentenaar

 

 ©  fvv

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent