Ook Johan Bruyneel mengt zich in de discussie over “ridicule” UCI-regels: “De renners worden aangevallen”

 ©  BELGA

De nieuwe regels rond veiligheid en afval in de koers hebben al voor heel wat ophef gezorgd. Ook tijdens de Ronde van Vlaanderen. Zelfs Johan Bruyneel mengde zich in de debatten.

Vincent Van Genechten

Michael Schär die na het weggooien van een drinkbus buiten een aangeduide afvalzone de Ronde van Vlaanderen moest verlaten. Het was misschien wel het dieptepunt van Paasdag, waarna Kasper Asgreen op machtige wijze Vlaanderens Mooiste won voor Mathieu van der Poel.

“We wisten dat UCI een voorbeeld wou stellen maar dit is toch de Ronde van Vlaanderen: we rijden ons kapot om hier in vorm aan de start te staan, om dan uit koers te worden genomen voor zoiets is dat om te janken”, aldus ploegmaat Oliver Naesen. “Hij is 34 jaar oud maar zal wel gejankt hebben... Van der Poel gooide in de finale zijn bidon blijkbaar ook weg, maar blijkbaar is het onmogelijk om consequent te zijn in de wielerwereld.”

De winnares bij de vrouwen, Annemiek van Vleuten, ontsnapte wel aan een sanctie voor een gelijkaardig voorval. “Ik zag iemand met een blauwe jas staan en ging er vanuit dat het iemand van de ploeg was. En dus gooide ik mijn bidon weg, in de veronderstelling dat ik niet in de fout ging”, zei ze.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

En dan was er ook nog het incident tussen Otto Vergaerde (Alpecin-Fenix) en Yevgeniy Fedorov (Astana), die beiden uit koers werden genomen.

“Veel ophef vandaag over de nieuwe regels van de UCI”, aldus Johan Bruyneel, gewezen ploegleider van Lance Armstrong. “Iedereen met een beetje gezond verstand en die de wielrennen begrijpt, weet dat ze ridicuul zijn. De UCI geeft echter niets om wat wij allemaal denken. Het is een club van oude mannen die geleid wordt door dinosaurussen, zoals elke andere sportfederatie. Bijna alle nieuwe regels zijn gericht tegen de renners en bijna geen enkele tegen de verantwoordelijkheden van organisatoren. Typisch: val je leden aan in plaats van ze te verdedigen en te beschermen. Dat heeft niets meer te maken met de kern van de koers.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten