De cultuuragenda past voor paaspauze

 © kvg/ Eddy Westveer

Wie bij de start van deze paasvakantie nog wat gaatjes wil vullen, voor zichzelf of de kinderen, treft hier al wat keuzemogelijkheden aan. Wie daarbij helemaal geen zin heeft om het huis verlaten, leest best ook eens verder. En wie zich na een verlengd paasweekend ondertussen compleet relaxed voelt, geniet misschien wel van de nieuwe single van De Beren Gieren ‘Stress Als Optie’.

Sint-Baafsabdij als alternatief voor overbevolkte parken Vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur, reservatie niet nodigMedewerkers van Historische Huizen Gent hebben de voorbije dagen een grote lenteschoonmaak gedaan in de Sint-Baafsabdij. Die is sedert vorige vrijdag opnieuw toegankelijk voor het publiek. Medewerkers zorgen er ter plaatse voor een veilige spreiding van het publiek. Je kan er, vlakbij het zwembad Van Eyck, dwalen tussen de restanten van de abdij die er in 7de eeuw door de heilige Amandus is gesticht. In de oude refter zijn een aantal grafstenen bewaard. Ook de omgeving buiten biedt rust en is een mooi alternatief voor de soms overbevolkte parken.Meer info

Dames van COZIN kiezen voor NederlandsDinsdag 6 april, livestream vanuit studioCOZIN, dat is een trio van drie dames: singersongwriter Dorien Staljanssens die zichzelf begeleidt op keys of gitaar en ook de muziek schrijft. Aan haar zijde staan Muriel Boulanger op bas en Anne Van Steenwinkel op viool & synth. Samenzang is het motto van de groep, die de voorbije jaren Engelstalig werk bracht. Toen Covid 19 de wereld kleiner maakte, besloten de dames om over te schakelen op Nederlandstalig werk. Daar is de single Tussen Licht en Donker een voorbeeld van.

Dinsdag speelt COZIN een livestreamconcert vanuit de Johnny Green Giant opnamestudio in Oostakker.Meer info

 © Eddy Westveer

FES neemt afscheid van Tom WoutersVoorbije zaterdag vond de uitvaart plaats van muzikant Tom Wouters. Hij maakte van 1999 tot 2016 deel uit van de Gentse band Flat Earth Society, waar hij vooral drummer was, al speelde hij ook gitaar en basklarinet. Collega’s muzikanten omschrijven Tom als een waanzinnig muzikant en een geweldig mens.

Flat Earth Society heeft ondertussen een vernieuwde website en op 28 mei komt met Boggamasta III, het vervolg op Boggamasta uit. Het wordt meteen een dubbele LP¨ waarvoor bandleider Peter Vermeersch en teruggekeerd oerlid David Bovée een verzameling arglistige composities maakten.Meer info

 © Alexander Popelier

Stress Als Optie als voorloper van zesde plaat van De Beren GierenOnlineLess Is Endless, ondertussen al de zesde plaat van het trio van De Beren Gieren, zou uitkomen op 19 februari, maar om de gekende redenen is de release verschoven naar 10 september. Maar niet getreurd, er is een single, met bijhorende clip. Single en clip vertellen het verhaal van het vreemd aanvoelen om géén stress te hebben, zelfs op een kalme dag. Een gemoedsoestand waarin men kan kiezen tussen angstig zijn of niet. De Beren Gieren, vraagt u? Dat zijn Fulco Ottervanger (piano), Lieven Van Pée (bas) en Simon Segers (drum), die u ook nog kan kennen van heel wat andere bands.

Meer info

Van Eyck in de diepteTot 29 juni, in GUM, Ledeganckstraat 35. Reserveren onlineIn het nog niet zo lang geleden geopende GUM, het Gents Universitair Museum, waar het materiaal van de vroegere afzonderlijke musea van diverse faculteiten zijn ondergebracht, loopt ook nog de pop-uptentoonstelling Van Eyck in de diepte. In die pop-upexpo zet het GUM de architectenbril op om Jan Van Eycks schilderkunst aan een wetenschappelijk analyse te onderwerpen. Kende Van Eyck inderdaad de wetten van het perspectief niet, zoals algemeen wordt aangenomen? Waarom voelt zijn werk dan zo harmonieus?

Meer info

Doe iets met de kinderenDiverse locatiesWat aangevangen met de kinderen, in deze verlengde paasvakantie? Stad Gent verzamelde alvast alle evenementen die kunnen helpen om de lockdown door te komen op één locatie op hun website. Ga maar even snuisteren, en zoek wat nog kan.

Bingewatchen naar het verledenSite Huis Van AlijnIets minder goed weer om er op uit te trekken? Het Huis Van Alijn, het museum waar men toont hoe het dagelijks leven er in het verleden uitzag, verzamelde een vracht filmmateriaal: over hoe kinderen in de winter van 1946-1947 sneeuwpret beleefden, maar ook hoe een sinterklaasfeest in de jaren zestig beleefd werd, en hoe een handtekeningsessie van Circus Pinder er in 1959 aan toe ging. Keuze genoeg.Meer info

Corona TroublesDinsdag 6 april t.e.m. donderdag 8 april. Gents kunstenoverleg screent anoniem de kunstensector, telefonisch of onlineCultuuragenda’s samenstellen is één ding. Maar hoe gaat het nu eigenlijk met alle mensen die ervoor zorgen dat we (nog steeds) een cultuuragenda kunnen vullen? Het Gents Kunstenoverleg zet serieus zijn tanden in deze vraag. Via een anonieme screening wroet deze organisatie in het hoofd en hart van (Gentse) artiesten, kunstenaars, cultuurwerkers, toeleveranciers … Bel de hulplijn of vul zelf de korte anonieme bevraging in. Meer info

An Rosiers, Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme
AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt