Bidon van Schär blijft voor beroering zorgen: ook rennersvakbond CPA wil dringend overleg met Internationale Wielerunie UCI

 

De uitsluiting van de Zwitser Michael Schär (AG2R - Citroën) gisteren tijdens de Ronde van Vlaanderen gaat nog steeds over de tongen. De boezemvriend van Greg Van Avermaet werd uit de wedstrijd gehaald omdat hij een bidon had weggegooid in een niet daartoe aangeduide zone, ook al stond er publiek klaar om de bidon op te vangen. De Internationale wielrennersvakbond CPA wil hierover in overleg gaan met de UCI. “Omdat de straf niet in verhouding staat tot de feiten”, aldus Belgisch vertegenwoordiger Staf Scheirlinckx.

Guy Van Den Langenbergh

LEES OOK. Renners reageren massaal op emotioneel bericht van uit Ronde gehaalde Michael Schär: “Beste UCI, dit is waarom kids gaan koersen”

De wielerwereld is al langer bezig met zijn imago inzake milieu en sinds 1 april leidde dat ook tot enkele strengere maatregelen. Zo mag sinds begin deze maand afval enkel nog worden weggegooid in daartoe bestemde en afgebakende zones. De straffen zijn niet van de poes: geldboetes, puntenaftrek en in ééndagswedstrijden ook het risico om uit koers te worden gezet. De Zwitser Michaël Schär was zondag de eerste die die zware straf kreeg opgelegd.

Bij de wielrennersvakbond CPA zijn ze meteen in actie geschoten. Ex-prof Staf Scheirlinckx vertegenwoordigt de CPA in België en was op de wedstrijd aanwezig. “De straf staat helemaal niet in verhouding tot de feiten”, aldus Scheirlinckx. “De gevolgen zijn veel te zwaar. Bovendien wordt Schär verhinderd zijn beroep uit te oefenen. Dan spreek je van een ernstige sanctie.”

Niet dat de Zwitser vrijuit moet gaan. “Voor het imago van de wielersport is het inderdaad wenselijk dat we maatregelen nemen tegen het zomaar weggooien van bidons of papiertjes”, zegt Scheirlinckx. “En daar zijn de renners het ook mee eens. Je kan het in deze tijden niet meer maken dat het afval zomaar de vrije natuur in wordt gegooid. Maar renners hebben nog altijd die reflex: ze krijgen een nieuwe bidon en het eerste wat ze doen is plaats maken door een lege bidon weg te gooien. Renners moeten de tijd krijgen om zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving. Intussen kan er ook met alternatieve straffen worden gewerkt. Geldboetes of aftrek van UCI-punten lijkt ons een geschikte straf.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Scheirlinckx heeft al overleg gepleegd met zijn overkoepelende bazen. “Ik heb al contact gehad met mijn Franse collega Pascal Chanteur en de secretaresse van CPA-voorzitter Gianni Bugno. Achter de schermen willen we overleg plegen met en druk uitoefenen op de Internationale Wielerunie UCI omtrent deze regel. Er moet een menselijke oplossing komen, wat met Schär gebeurde was gewoon absurd.”

Dat er gezegd zou zijn dat bidons weggooien mag in zones waar publiek staat - zoals Stijn Steels (Deceuninck - Quick Step, red) via twitter suggereerde - kan door Scheirlinckx niet worden bevestigd. “Wat niet wegneemt dat er een betere en duidelijkere oplossing moet komen. Bidons weggooien daar waar verzorgers staan? In tijdens van Covid lijkt mij dat niet de beste suggestie. De Belgische renners waren de voorbije dagen via mail nogmaals verwittigd van de nieuwe maatregelen. Maar nogmaals, wat met Schär gebeurde, was buiten alle proporties.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten