Meteen een record én een ongezien manoeuvre in De Container Cup

 

Jasper Philipsen is de eerste leider in het tweede seizoen van De Container Cup. De wielrenner van Alpecin-Fenix zette een chrono neer van 10 minuten en 16 seconden, dat is 25 seconden beter dan racepiloot Stoffel Vandoorne.

Racepiloot Stoffel Vandoorne leek op weg naar een straffe tijd, maar plooide ondanks zijn regelmatige fietstochtjes met Philippe Gilbert in de heuvels rond Monaco in het afsluitende fietsnummer. Vooral een pitstop om zijn zadel te verzetten – ongezien in de Container Cup – kostten hem dure seconden. “Mijn benen wilden totaal niet meer mee”, gaf hij achteraf toe. Co-commentator Wesley Sonck had nochtans vooraf hoge verwachtingen over de Formule E-piloot.

Vandoorne schoot wel vijf op vijf pogingen raak met de karabijn. Een prestatie waar in het eerste seizoen enkel Dirk Van Tichelt in slaagde. Een record dat de komende vijf weken maximum geëvenaard kan worden.

Jasper Philipsen staat voorlopig aan de leiding, maar met een tijd van 10 minuten en 16 seconden is hij bijna anderhalve minuut trager dan zijn ploegmakker Mathieu van der Poel, de winnaar van vorig seizoen. Met zijn tijd zou Philipsen in het eerste seizoen op een twaalfde plaats geëindigd zijn, tussen Simon Mignolet en Wout van Aert. Met een knappe fietstijd van 3:57.71 op 3.000 meter kwam De Vlam van Ham wel in de buurt van het fietsrecord (03:45.41) van Van Aert en deed hij beter dan onder meer Greg Van Avermaet, Thomas De Gendt, Yves Lampaert en Remco Evenepoel vorig jaar. Philipsen hield er een zweetstreep in zijn sportbroek aan over. Dat leidde tot een oproep van Pedro Elias aan alle mannen om te stoppen met zich volledig te scheren. “De haren in de poep zijn er om het zweet te absorberen. Alles af. En dan zit je met een streep.”

Tussenstand bij de topsporters

1 Jasper Philipsen 10:16.15

2 Stoffel Vandoorne 10:41.69

Volgende kandidaten

Julie Allemand

Jarni Amorgaste

VIDEO. Jasper Philipsen: “Ik wil niet onderdoen voor Mathieu”

VIDEO. Stoffel Vandoorne: “Ik ben totaal niet voorbereid”

. (Maarten Delvaux)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten