Wielertalent Uijtdebroeks imponeert in De Container Cup: “Op stage heeft Schachmann mij ook al getest”

Naast het tweede seizoen van De Container Cup op Play4 is maandag ook de eerste jaargang van De Container Cup voor beloften van start gegaan op het gratis Telenet-kanaal Play Sports Open. Daarin toonde de 18-jarige Cian Uijtdebroeks waarom hij als één van de grootste Belgische wielertalenten van het moment wordt gezien.

Afgelopen najaar streden een resem grote wielerploegen om de handtekening van Cian Uijtdebroeks. Uiteindelijk was het BORA-Hansgrohe - het team van Peter Sagan - dat het pleit won. Pas volgend seizoen stapt hij over naar de profs, momenteel rijpt hij nog een jaartje bij juniorenploeg Auto Eder. In diens kleuren won Uijtdebroeks drie weken geleden nog een juniorenkoers in Oostenrijk. En met de Auto Eder-outfit aan, stapte de 18-jarige coureur maandag ook als eerste belofte in de container om deel te nemen aan de compacte zevenkamp.

En Uijtdebroeks maakte geen malle indruk. Met een eindtijd van 10 minuten en 16 seconden deed hij even goed als profwielrenner Jasper Philipsen vlak voor hem in de reguliere Container Cup op Play4 en beter dan een resem coureurs (Van Aert, De Gendt, Lampaert, Evenepoel) in het eerste seizoen. Niet slecht voor een junior die nog maar pas achttien jaar is geworden. “En zeggen dat ik vooraf vooral hoopte om niet af te gaan”, lacht Uijtdebroeks. “Ik had het totaal niet verwacht. Als klimmer ben ik totaal geen gespierde gast, dus ik had schrik voor alle krachtproeven.”

Tussen de wereldtoppers

Wielertalent Uijtdebroeks imponeert in De Container Cup: “Op stage heeft Schachmann mij ook al getest”
Foto: BELGA

Uijtdebroeks maakte uiteraard vooral het verschil op de afsluitende fietsproef (zie video bovenaan), waar hij over drie kilometer een knappe tijd neerzette van 3 minuten en 57 seconden. Exact dezelfde chrono opnieuw als Jasper Philipsen. Tot nu toe deden enkel Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Bart Swings nipt beter. Alle andere profwielrenners waren (Van Avermaet, De Gendt, Lampaert, Campenaerts, Evenepoel, Naesen) trager. “Echt?”, reageerde Uijtdebroeks verbaasd. “Dat is wel fijn. Geef toe, het is niet slecht om tussen die absolute toppers te staan. Ik weet wel vanop training dat ik hoge vermogens kan trappen en had mezelf voorgenomen om nooit onder de vierhonderd watt te gaan. Maar drie kilometer op een hometrainer is nog wel iets anders dan in een profkoers van tweehonderd kilometer. Ik ben benieuwd of ik hen dan ook kan volgen, al zal ik de komende jaren nog wel wat inhoud moeten kweken.”

De aanval van Schachmann

In januari mocht Uijtdebroeks als enige uit het opleidingsteam met de profs van BORA-Hansgrohe op stage aan het Gardemeer. Hij trainde er met wereldtoppers als Wilco Kelderman, Emanuel Buchmann en Maximilian Schachmann. “Die mannen hebben mij daar wel eens tijdens een training getest. Op een bepaald moment plaatste Schachmann bergop en demarrage en keken ze naar mij om te zien hoe ik reageerde. Ik wou mij niet laten doen en ging erachteraan. Ik ben samen met hem bovengekomen en toen ik omkeek zag ik dat ik de enige was die hem had kunnen volgen. Maar goed, een training is nog geen wedstrijd.”

Ook cyclocross

Cian Uijtdebroeks zal voor komende winter ook een aantal veldritten in ons land rijden. “Maar verwacht nu niet dat ik meteen ga proberen om Wout van Aert en Mathieu van der Poel te volgen”, zegt hij. “Ik ben een klimmer en mijn explosiviteit ligt erg laag. Die hoop ik in het veld dan wat aanscherpen. Ik wil er ook mijn stuurvaardigheid verbeteren. Cyclocross is gewoon een heel goede leerschool, daar zijn ze bij Bora-Hansgrohe ook van overtuigd.”

De Container Cup voor beloften, van maandag tot donderdag om 20u40 op Play Sports Open.

Door Maarten Delvaux
AANGERADEN