Greenpeace wil mogelijk juridische stappen nemen om betere waterkwaliteit af te dwingen

 

 ©  BELGA

Bron: BELGA

Meer dan 30 dagen geleden heeft Greenpeace België een ingebrekestelling gestuurd naar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) omdat de waterkwaliteit in landbouwgebied verslechtert. Volgens Greenpeace België heeft de minister niet op die ingebrekestelling gereageerd. De milieuorganisatie bekijkt nu of ze bijkomende juridische stappen onderneemt.

Volgens Greenpeace België gaat de waterkwaliteit in landbouwgebied achteruit en komen de Europese doelstellingen in het gedrang. De organisatie stuurde ruim 30 dagen geleden een ingebrekestelling naar Vlaams minister Demir. Die reageerde toen wel in de pers, maar bezorgde Greenpeace geen antwoord. “Dat er in de termijn van 30 dagen geen afdoend antwoord is gekomen, bewijst nog maar eens dat de Vlaamse regering de problemen met deze watervervuiling voor mens en milieu niet ernstig genoeg neemt”, reageert Matteo De Vos, landbouwexpert bij Greenpeace België.

“We gaan nu met onze advocaten bekijken om tot een effectieve dagvaarding over te gaan”, aldus nog De Vos.

“Vlaanderen zit pal in een natuurcrisis, onze waterkwaliteit gaat achteruit en we stikken in stikstof. Met een rechtszaak willen we de Vlaamse regering aansporen om veel drastischer in te grijpen. Al 20 jaar zijn de Vlaamse mestactieplannen gericht op technische maatregelen, sensibiliseren en handhaven - met bitter weinig resultaat”, besluit Matteo De Vos.

“Uiteraard moet de waterkwaliteit in Vlaanderen verbeteren”, zegt de N-VA-minister. “Helaas is er de afgelopen 10 jaar veel te weinig verbetering vast te stellen. Dit betekent dat de koers moet wijzigen, iets wat we vorig jaar hebben ingezet. En we hebben nog veel maatregelen voor ogen”, aldus Demir.

Maar de N-VA-minister is ‘not amused’ met de nieuwe démarche van Greenpeace. “Onder het mom van ecologische idealen dwangsommen eisen, verkleint de geloofwaardigheid van Greenpeace. Zeker als je weet dat hierover bilateraal overleg met hen is geweest, kan ik me niet van de indruk ontdoen dat economische winst soms primeert op ecologische. Ik werk voor de Vlamingen en een beter leefmilieu, niet voor een multinational die van rechtszaken instellen een handelsmerk heeft gemaakt”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten