Bilbao en Amsterdam kunnen 12.000 toeschouwers ontvangen tijdens EK, UEFA geeft andere gaststeden uitstel

Bron © BELGA

Foto: ISOPIX

Terwijl Bilbao en Amsterdam aan de UEFA hebben laten weten respectievelijk ten minste 13.000 en 12.000 toeschouwers te kunnen verwelkomen tijdens EK-wedstrijden, zijn heel wat andere gaststeden een pak minder zeker over een EK met publiek. De UEFA geeft de twaalf speelsteden nog tot 28 april de tijd om hun scenario’s voor gezondheidsmaatregelen te herzien

“Geweldig dat we op koers liggen voor een EK met publiek”, zegt Gijs de Jong, toernooidirecteur in Amsterdam. “Dit is een historisch toernooi, waar Nederland deel van uitmaakt. Daar hoort gewoon publiek bij te zijn. We kijken ernaar uit 12.000 toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA te ontvangen, maar beseffen dat het coronavirus onvoorspelbaar is en er geen garanties zijn. We blijven echter goede hoop houden dat de situatie in juni zodanig verbeterd is, dat er zelfs meer toeschouwers bij kunnen zijn.”

Uiterlijk deze woensdag moesten de twaalf speelsteden hun plannen indienen over het beoogde minimumaantal toeschouwers bij de EK-wedstrijden in hun stadions. De Johan Cruijff ArenA vormt het decor voor de EK-groepswedstrijden van Nederland tegen Oekraïne (13 juni), Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni). Op 26 juni staat nog een achtste finale op het programma.

Ook goed nieuws vanuit Spanje

Bilbao heeft bevestigd aan de UEFA dat ze tot 13.000 supporters zal kunnen ontvangen in San Mamés als aan de gezondheidsvoorwaarden voldaan wordt. Met dat nieuws kwam de lokale pers woensdag naar buiten.

Volgens de Spaanse pers zal de Spaanse voetbalbond (RFER) de UEFA in de loop van woensdag een document toesturen dat de opvangvoorzieningen voor het publiek samenvat op 25% van de totale capaciteit van het stadion, wat overeenkomt met 13.000 personen.

Bilbao en Amsterdam kunnen 12.000 toeschouwers ontvangen tijdens EK, UEFA geeft andere gaststeden uitstel
Foto: REUTERS

Marca, de meest populaire Spaanse krant, preciseert als volgt: “De 13.000 toeschouwers zullen het stadion kunnen betreden als de perfecte gezondheidsvoorwaarden bereikt worden. Dat is vandaag nog niet het geval.”

De gezondheidsvoorwaarden vereisen een besmettingskans die gedurende twee opeenvolgende weken lager ligt dan 40 gevallen op 100.000 inwoners, een immuniteit voor de bevolking van het Baskenland en Spanje van meer dan 60%, een bezettingsgraad van de ziekenhuisbedden in het Baskenland van minder dan 2% en een traceerbaarheid van coronagevallen in het Baskenland die hoger ligt dan 90%.

San Mamés (53.289 plaatsen) speelt normaal gezien gastheer voor vier wedstrijden: de ontmoetingen van Spanje in groep E tegen Zweden (14 juni), Polen (19 juni) en Slowakije (23 juni), alsook een achtste finale (27 juni).

Twijfels in andere steden

De Ierse Voetbalbond (FAI) heeft na overleg met de Ierse regering de Europese Voetbalconfederatie UEFA laten weten dat ze gezien de huidige coronapandemie momenteel niet kunnen garanderen dat er tijdens de geplande EK-wedstrijden in het Aviva Stadium in de hoofdstad Dublin een minimumaantal toeschouwers kan worden toegelaten, zo maakte de FAI woensdag bekend.

“Alle partners van het lokale organisatiecomité - overheid, FAI, Aviva Stadium en het gemeentebestuur van Dublin - zijn het erover eens dat het een uitdaging wordt om komende zomer toeschouwers te ontvangen, aangezien volksgezondheid op de eerste plaats komt”, klinkt het in de mededeling. “We hebben ons standpunt aan de UEFA laten weten en wachten nu op een antwoord.”

Bilbao en Amsterdam kunnen 12.000 toeschouwers ontvangen tijdens EK, UEFA geeft andere gaststeden uitstel
Foto: ISOPIX

Dublin dreigt zo evenwel zijn EK-wedstrijden, drie groepswedstrijden en een achtste finale, kwijt te spelen. De UEFA maakt immers medio vorige maand reeds bekend geen lege stadions te willen tijdens EURO 2020, dat vanwege de coronapandemie al met een jaar moest worden uitgesteld. Organisatoren staan zo met de rug tegen de muur om toch toeschouwers toe te laten. Uiterlijk vandaag/woensdag moesten de twaalf gastlanden aan de UEFA laten weten hoeveel toeschouwers ze komende zomer verwachten te kunnen ontvangen in hun stadions. Daarnaast moesten ze een ‘back-upscenario’ indienen. Het Uitvoerend Comité van de UEFA vergadert op 19 april over EURO 2020, aan de vooravond van het jaarlijkse congres in Montreux. Het belooft een spannende vergadering te worden, want dan wordt er ook beslist hoe de Champions League er in de toekomst zal uitzien.

Ook in het Duitse München wordt er getwijfeld aan de haalbaarheid om over enkele maanden duizenden toeschouwers toe te laten in de Allianz Arena, het decor voor drie groepswedstrijden en een kwartfinale. “Ik kan me op dit moment niet voorstellen dat er tijdens het EK duizenden fans op de tribunes zullen zitten”, bekende Markus Söder, minister-president van de Duitse deelstaat Beieren. De plaatselijke overheid houdt naar eigen zeggen meerdere scenario’s achter de hand.

Wat betreft het Schotse Glasgow bereikten de plaatselijke organisatoren een akkoord met de regering om 25 procent van de capaciteit van Hampden Park te benutten tijdens het EK. Daarmee zouden er zo’n twaalfduizend fans de EK-wedstrijden kunnen bijwonen, op voorwaarde dat de coronacijfers in positieve richting blijven evolueren en dat de vaccinatiecampagne voorspoedig verloopt.

Tot eind april

De Europese Voetbalconfederatie UEFA, die komende zomer tijdens EURO 2020 toeschouwers hoopt te ontvangen in de EK-stadions, geeft de twaalf speelsteden nog tot 28 april de tijd om hun scenario’s voor gezondheidsmaatregelen te herzien en het aantal verwachte toeschouwers per stadion te verhogen, zo bekende een UEFA-woordvoerder woensdag aan nieuwsagentschap AFP.

Aanvankelijk moesten de twaalf speelsteden uiterlijk vandaag/woensdag aan de UEFA laten weten hoeveel toeschouwers ze komende zomer verwachten te kunnen ontvangen in hun stadions. Daarnaast moesten ze een ‘back-upscenario’ indienen. Het Uitvoerend Comité van de UEFA zou vervolgens op 19 april over EURO 2020 vergaderen, aan de vooravond van het jaarlijkse congres in Montreux. Gezien het nieuwe uitstel tot eind april zullen er dan nog geen knopen doorgehakt kunnen worden. Minder dan twee maanden later wordt het EK op gang getrapt.

Medio vorige maand maakte de UEFA bij monde van voorzitter Aleksander Ceferin reeds bekend geen lege stadions te willen tijdens EURO 2020, dat vanwege de coronapandemie al met een jaar moest worden uitgesteld. Voordien sprak UEFA telkens over vier mogelijke scenario’s: een vol stadion, capaciteit tussen 50 en 100 procent, tussen 20 en 30 procent, of achter gesloten deuren.

Organisatoren stonden zo plots met de rug tegen de muur om toch toeschouwers toe te laten. Heel wat EK-speelsteden lieten de voorbije weken dan ook al weten hun stadions gedeeltelijk te willen vullen met fans. Om dat mogelijk te maken, zorgde het Uitvoerend Comité er vorige week al voor dat de toeschouwerslimiet in handen van lokale overheden komt. Sinds 1 oktober vorig jaar mocht er van UEFA slechts 30 procent van de stadioncapaciteit bezet worden.

In Dublin ziet het er echter minder rooskleurig uit. De Ierse Voetbalfederatie FAI liet woensdag weten dat ze gezien de huidige coronapandemie momenteel niet kunnen garanderen dat er tijdens de geplande EK-wedstrijden in het Aviva Stadium in de hoofdstad Dublin een minimumaantal toeschouwers kan worden toegelaten. Daarmee dreigde de stad haar vier EK-wedstrijden te verliezen. Niet veel later kwam de UEFA-mededeling dat er voor iedereen uitstel is tot 28 april, omdat het gezien de huidige situatie moeilijk is om projecties te maken.

Door Maarten Delvaux