Nacer Bouhanni niet van start in Scheldeprijs na eerder relletje in Franse koers

 

 ©  BELGA

Drie renners kwamen woensdag in extremis niet aan de start van de 109e Scheldeprijs. Naast de Canadezen Matteo Dal-Cin en Adam De Vos van Rally Cycling gaf ook de Franse sprinter Nacer Bouhanni in laatste instantie forfait. Volgens zijn team Arkéa-Samsic zitten de gebeurtenissen van de GP Cholet in Frankrijk daar voor iets tussen. Eerder al was er de afzegging van de ploegen Groupama-FDJ, Trek-Segafredo en Vini Zabu.

Bron: BELGA

“Naar aanleiding van de recente gebeurtenissen is Nacer niet helemaal klaar om vandaag te koersen”, tweette zijn team Arkéa-Samsic na de start van de Scheldeprijs. Die recente gebeurtenissen vonden plaats in de GP Cholet anderhalve week geleden, toen Nacer Bouhanni in volle sprint in de clinch ging met de Brit Jake Stewart (Groupama-FDJ). Het manoeuvre dat de Fransman toen maakte, leverde hem heel wat banbliksems van collega’s op. Hij werd ook het slachtoffer van racisme en haatberichten op sociale media.

De internationale wielerunie UCI veroordeelde ondertussen het racisme ten opzichte van Bouhanni. “Hoe ernstig de fout van de Franse renner ook was - de UCI legde het incident voor aan de tuchtcommissie en eiste dat er sancties tegen hem werden opgelegd - niets rechtvaardigt de beledigingen die hij heeft ondergaan in de dagen na de handeling waarvan hij wordt beschuldigd. . De UCI wil haar onvoorwaardelijke inzet om alle vormen van discriminatie te bestrijden, om welke reden dan ook, opnieuw bevestigen.”

Ook Groupama-FDJ, Vini Zabu en Trek-Segafredo niet aan de start

Groupama-FDJ moest deze morgen in zijn geheel verstek laten gaan voor de Scheldeprijs omwille van een coronageval. Zo kwam ook snelle man Arnaud Démare niet aan de start.

Eerder haakten ook Vini Zabu en Trek-Segafredo af. De Italiaanse ploeg zette zichzelf op non-actief na twee dopinggevallen. Bij Trek-Segafredo gaat de stekker er, uit voorzorg, even uit na de recente ontwikkelingen met het coronavirus. De ploeg startte hierdoor niet in Gent-Wevelgem maar deed dat later wel in Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen. Uiteindelijk besliste men toch de Scheldeprijs links te laten liggen en pas in België voor de Brabantse Pijl opnieuw in actie te treden.

LEES OOK

Nu in het nieuws