De dierendokter

“Ze herkennen je stem, ja. Maar dat betekent niet dat ze reageren”: onze dierendokter over katten en hun ‘personeel’

Dan sta je aan de deur te roepen naar je kat om binnen te komen voor de nacht, maar zij beslist die smeekbede straal te negeren. Ze herkent mijn stem niet of ze kent haar naam niet, zou je dan denken, maar niets is minder waar. “Katten herkennen wel degelijk hun naam en de stem van hun ‘mens’. Maar dat betekent niet dat ze reageren”, zegt dierendokter Rob Lückerath.

rbm

- Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op 11 april 2021 -

“Honden hebben een baas, katten personeel”, is een veelgehoorde spreuk. En dat lijkt op het eerste gezicht te kloppen. “De kat beslist doorgaans zelf of ze luistert en is niet zinnens om zomaar een bevel op te volgen”, zegt Rob Lückerath. “Dat eigenzinnige trekje is precies wat kattenliefhebbers zo aantrekt. Maar vergis je niet, onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat katten zich ook hechten aan hun omgeving en de mensen die daarin wonen en hun van eten en knuffels voorzien.”

Onderzoek aan de universiteit van Tokio, gepubliceerd in Animal Cognition journal, heeft eerder al aangetoond dat katten reageren wanneer ze worden geroepen. Die reacties zijn sterker wanneer hun eigen baasje roept. Recenter onderzoek bij kittens, door Kristyn Vitale, dierwetenschapper aan de Amerikaanse Oregon State University, heeft aangetoond dat zij minder stressreacties tonen of dat stresssymptomen verdwijnen wanneer hun baasje in de buurt is.

“Alleen hebben katten, in tegenstelling tot honden, door de eeuwen nooit geleerd om te luisteren naar bevelen omdat ze zichzelf hebben gedomesticeerd. Hoe graag ze je dus ook in haar omgeving heeft, de kat doet liefst haar eigen zin”, besluit de dierendokter.

LEES OOK. Een ‘cat-chy’ interieur: zo tover je je woonkamer om tot een stijlvol kattenparadijs

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten