De kalief blijkt een verrader: hoe IS-leider zijn medestrijders aan de galg praatte

De kalief blijkt een verrader: hoe IS-leider zijn medestrijders aan de galg praatte

Een gevangenisfoto uit Camp Bucca van Al-Mawla uit 2004. Daar vertelde hij zijn Amerikaanse ondervragers alles wat ze wilden weten. Zo liet hij de VS zijn belangrijkste rivalen uitschakelen.

Al twee jaar wordt koortsachtig gezocht naar Sa’id Abd al-Rahman al-Mawla. Tien miljoen dollar hebben de Verenigde Staten veil voor de gouden tip die hen op het spoor van de leider van IS zet. Tot nu toe lijkt de man even onzichtbaar als ongrijpbaar. Daarom wordt nu gekozen voor een nieuwe tactiek: verdeeldheid zaaien in de rangen van IS en de strijders opzetten tegen hun eigen baas. Door verhoren van de kalief vrij te geven waarin hij een schat aan informatie cadeau deed aan de Amerikaanse militairen. Door zijn hulp konden eerder verschillende leiders en meer dan tachtig strijders uitgeschakeld worden.

Het is 2008. De Amerikaanse gevangenis Camp Bucca in Irak zit volgepakt met jihadisten. Sinds 2004 zijn meer en meer islamitische strijders opgepakt. Een van hen is Sa’id Abd al-Rahman al-Mawla. De man ...

AANGERADEN