Dit bedrijf start met ‘Netflix op wielen’: kies je auto naar wens met een abonnement

Managing director Stephanie Boden en directeur markering Bert Vangramberen. Foto: Karel Hemerijckx

Tongeren -

Een kleine stadswagen doorheen het jaar, die je inruilt voor een grote auto om op vakantie te gaan: het Tongerse Enterprise Rent-A-Car lanceert het flexibel autoabonnement. “Het is goedkoper dan een auto huren, en flexibeler dan leasing”, zegt Bert Vangramberen.

Acht op de tien chauffeurs vinden een eigen wagen te duur, en vinden het frustrerend om te betalen voor een auto die stilstaat. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Tongerse autoverhuurbedrijf Enterprise Rent-A-Car bij duizend Belgen liet uitvoeren door onderzoeksbureau iVOX. “We merken dat er binnen ons publiek een nieuw segment is ontstaan”, vertelt directeur markering Bert Vangramberen. “Veel mensen vinden een eigen auto hebben te duur. Het aankoopbedrag valt nog mee, maar de taxatie, het onderhoud en herstellingen doen de kosten hoog oplopen. Zeker nu ze, in tijden van corona en met meer thuiswerk, hun auto minder nodig hebben. Daar willen wij op inspelen met onze minilease of autoabonnement. Wij kunnen heel snel, in principe binnen de 24 uur, een wagen leveren. Heb je de wagen niet meer nodig, dan kan je het contract na een maand stopzetten zonder opzeggingsvergoeding. Onze collega’s proberen ook meer en meer op dezelfde vraag in te spelen, maar wij zijn de eerste firma in België met zo’n flexibel autoabonnement. Onze hoofdzetel is gevestigd in Tongeren, en we hebben veertig kantoren in heel België. We zijn een familiebedrijf met broer en zus Christophe en Stephanie Boden als CEO, en tegelijk een internationale speler.”

Inruilen

Volgens het onderzoek zouden zes op de tien Belgen in het dagelijkse leven met een kleine milieuvriendelijke wagen willen rijden, als ze een grotere auto kunnen gebruiken wanneer nodig. “We merken dat veel mensen alleen maar een grote wagen kopen omdat ze er in de zomer mee op vakantie willen gaan”, zegt Vangramberen. “Daar spelen wij op in: je kan je kleine wagen voor een week inruilen tegen een bestelwagen als je iets moet verhuizen, of voor drie weken tegen een stationwagen als je op vakantie gaat. Heb je een auto nodig voor slechts een maand of voor drie maanden? Ook dat kan.”

Toch is een autoabonnement niet hetzelfde als een huurauto. “Normaal huur je een auto voor enkele dagen of een week. Dan betaal je een dagprijs die veel hoger ligt: dat begint bij 60 euro per dag”, zegt Vangramberen. “Bij het autoabonnement huur of lease je de auto voor minstens een maand, en in de meeste gevallen voor zes of twaalf maanden. Daardoor zijn de kosten lager omdat de auto niet telkens van eigenaar wisselt, en niet voortdurend gewassen moet worden. Als je voor een jaar intekent, begint het bij 430 euro per maand. Bij een huurauto kan je voor een categorie kiezen, maar niet voor een merk. Dat is praktisch onhaalbaar. Bij het abonnement kan je wél kiezen voor een bepaald merk. Als je voor een Mercedes A-klasse kiest, doen we onze uiterste best om die A-klasse te leveren.”

Flexibeler

Een auto-abonnement is volgens Rent-A-Car ook flexibeler dan leasing. “Bij een traditionele leasing kan je een auto leasen voor minstens vier jaar. Wil je het contract verbreken, dan betaal je minstens enkele honderden euro’s opzegkosten. Onze minilease neem je minstens voor een maand, en kan je daarna kosteloos opzeggen wanneer je wil.”

De Tongerse firma is precies een week geleden gestart met de nieuwe formule. “Het is een schot in de roos: we krijgen zoveel aanvragen dat we met vertraging moeten antwoorden. Zowel van particulieren, als van zelfstandigen met een tijdelijke opdracht of jonge starters die nog niet lang genoeg actief zijn om een leasing aan te gaan. We denken dat de verhouding 40 procent particulieren, en 60 procent bedrijven gaat zijn”, besluit Vangramberen. “In de toekomst willen we onze formule ook uitbreiden met elektrische steps en fietsen, zodat we een totaalpakket kunnen aanbieden.”

Meer info: www.enterpriselease.be

Door Hanne De Belie
AANGERADEN