Racewagen “Project Dafalgan” van Jeroom moet andere racers misselijk maken

Jeroom bij de onoverwinnelijke BMW M2 ‘Project Dafalgan’. Foto: BMW Belux

Een racewagen omvormen tot Art Car was al altijd een grote droom van cartoonist Jeroom. Die is in vervulling gegaan bij het decoreren van een bolide voor de BMW M2 CS Racing Cup Benelux. ‘Project Dafalgan’ zou zelfs sportief voordeel moeten opleveren.

“Als kind had ik posters van de BMW Art Cars van Roy Lichtenstein en Frank Stella aan mijn muur hangen”, gaf Jeroom bij de voorstelling van de BMW M2 CS Racing Cup Benelux op Circuit Zolder toe. “Ik wou zelf ook wel eens zo een racebolide ontwerpen. Toen de mensen van BMW Belux me die kans gaven was ik dan ook heel hard in mijn nopjes.”

Jeroom ging voor een apart ontwerp, dat in zijn ogen een onmiskenbaar sportief voordeel moet opleveren.

“Ik heb het inderdaad wetenschappelijk benaderd”, stelde de artiest voor het doek van de wagen werd gehaald. “Met deze auto moet je gewoon betere resultaten behalen. Niet door sneller te rijden, maar wel door de concurrentie misselijk te maken. Door verwarring te stichten. Ik heb het ontwerp dan ook ‘Project Dafalgan’ gedoopt.”

Eens de wagen uit de pitbox werd gereden, werd de gedachtengang van Jeroom helemaal duidelijk. Door de wagen zowel voor, achter als op de beide flanken met steeds kleinere foto’s van dezelfde wagen te decoreren kan de toeschouwer moeilijk een gevoel van duizeligheid onderdrukken.

“Wie achter deze auto rijdt, geraakt ontmoedigd omdat hij of zij denkt dat er drie BMW’s tegelijk moeten worden ingehaald, en wie deze auto in de spiegel ziet naderen, schrikt door de aanblik van het dreigende gevaar”, stelde Jeroom tevreden. “Deze wagen moet gewoon races winnen.”

Door Gert Vermersch
AANGERADEN