Roeiers Ruben Claeys en Pierre De Loof mikken tijdens EK in Varese op ticket voor laatste Olympische kwalificatietoernooi

Van vrijdag tot en met zondag wordt in het Italiaanse Varese het EK voor seniores en lichtgewichten geroeid. 629 atleten uit 35 landen melden zich in 254 boten, waaronder drie Belgen: Pierre De Loof en Ruben Claeys starten in de zware dubbeltwee, Niels Van Zandweghe noodgedwongen door het ziek uitvallen van zijn teamgenoot Tim Brys in het niet Olympisch nummer, skiff lichtgewicht.

Rudy De Coninck, coach van het duo Claeys - De Loof, beseft dat zijn atleten voor een moeilijke opgave staan: “Met 24 teams aan de start, waaronder negen die het WK 2021 bij de top elf afsloten en dus al hun Olympisch ticket op zak hebben, meldt zich zowat de ganse wereldtop aan de start van die dubbeltwee. Toch gaat onze focus niet naar deze teams, wel naar de ploegen die straks in mei te Luzern zich wellicht ook zullen presenteren in de laatste Olympische kwalificatierace om daar nog beslag te leggen één van de twee nog te winnen tickets voor Tokio 2021. Ik hoop dat Ruben en Pierre op dit EK kunnen laten zien dat ook zij snel genoeg zijn om straks met die andere ploegen mee te knokken voor zo’n fel begeerd ticket.”

De Loof en Claeys treffen vrijdagochtend (11.06 uur) in hun voorwedstrijd meteen al de regerende Europese kampioenen Twellaar en Broenink (Nederland) en de Duitsers Krueger - Weber, 10de op het WK 2019. Omdat enkel de winnaar van die race zich voor de halve finaleplaats zullen de Belgen wellicht naar de herkansingsrace worden verwezen en die wordt dan vrijdagnamiddag al geroeid.

Niels Van Zandweghe start dus in de lichte skiff en neemt het daarin op tegen negen concurrenten. De Bruggeling moet om 11.26 het water op voor zijn voorwedstrijd. Hij moet zich bij de eerste twee roeien om zich rechtstreeks te plaatsen voor de halve finale en het wordt wel de vraag hoe snel Niels de overstap van de dubbeltwee naar de skiff zal kunnen zetten.

De Belgische EK-selectie.

Seniores mannen.

Dubbeltwee: -24 teams.

- Pierre De Loof (KR Brugge) en Ruben Claeys (KR Sport Gent). Coach: Rudy De Coninck.

Mannen lichtgewicht.

Skiff: 10 skiffeurs;

- Niels Van Zandweghe (Brugse TR). Coach: Frans Claes.

Door William Defraigne
AANGERADEN