Nieuw onuitgegeven album vijf jaar na de dood van Prince met materiaal uit “mythische kluis”

 ©  Retna/Photoshot

Bron: BELGA

Vijf jaar na het overlijden van Prince gaat de zoektocht door zijn schatkist verder en op 30 juli komt het onuitgegeven album ‘Welcome 2 America’ uit. Dat deelde Legacy Recordings donderdag mee.

Het titelnummer is sinds donderdagnamiddag als voorproefje verspreid via de streamingplatformen. Prince heeft het hierin onder meer over Amerika als “een land van vrijheid (maar ook) een huis van slavernij”.

Het album, dat dateert uit 2010, komt uit “The Vault”, de mythische kluis van Prince die gelegen is op zijn domein en waarin demo’s, afgewerkte en onafgewerkte albums, liveopnames, samenwerkingen zouden liggen.

Prince heeft tijdens zijn leven de legende over zijn verborgen parels vakkundig onderhouden met zijn mistige verklaringen aan de pers. “Ik heb niet altijd mijn beste lied aan de labels gegeven. Er zitten nog liedjes in ‘The Vault’ die niemand ooit gehoord heeft (...), tonnen materiaal opgenomen tijdens verschillende periodes”, verklapte hij aan het muziekmagazine Rolling Stone in 2014.

De laatste twee jaar werden zijn referentiealbums ‘1999’ en ‘Sign o’ the times’ heruitgegeven, verrijkt met onuitgegeven werk (een zestigtal bij ‘Sign o’ the times’).

Omwille van dit pas verschenen werk kon het Amerikaanse kanaal CBS exclusief luisteren naar de 12 stukken op ‘Welcome 2 America’ en wijdt het er zondag zijn uitzending ‘60 minutes’ aan.

Onuitgegeven concert

Om een klein tipje van de sluier te lichten over het thema van het album en om de fans in spanning te houden heeft Legacy Recordings een profetische uitspraak van Prince uit 2010 opnieuw bovengehaald: “De wereld komt onder druk te staan door desinformatie. De visie van George Orwell op de toekomst is daar. We moeten sterk blijven in ons geloof tijdens de moeilijke tijden die ons wachten.”

De versie in de deluxe-koffer bevat een album en een volledig onuitgegeven concert van Prince begeleid door zijn beroemde groep New Power Generation dat hij gaf op het Forum in Los Angeles op 28 april 2011.

Niet lang nadat het mysterieuze album afgewerkt was, bracht Prince immers zijn gelijknamige tournee ‘Welcome 2 America’ op gang.

De concertvideo toont Prince in de versie van 2011 van de New Power Generation een gezelschap met wisselende samenstelling. Bij de start van die tournee waarschuwde Prince ons: “Breng je vrienden mee, breng je kinderen mee en iets om je voeten af te koelen want het wordt funky.”

Aangeboden door onze partners