Na drama in koelwagen in Essex: Vietnamese tiener mag van rechtbank worden uitgeleverd aan België

Bron © BELGA

Foto: BELGAIMAGE

Een Vietnamese tiener die ervan beschuldigd wordt een sleutelrol gespeeld te hebben in het drama waarbij 39 landgenoten omkwamen in een koelwagen in het Britse Essex mag worden uitgeleverd aan België. De jongeman, Ngo Sy Tai, ook bekend als Hung Sy Truong, zou het safe house in Anderlecht hebben gerund, waar een deel van de vluchtelingen een tijdlang verbleef.

Ngo was in beroep gegaan tegen zijn uitlevering, maar een rechtbank in het Londense Westminster bevestigde die uitlevering donderdag. Volgens Ngo’s advocaat Joel Smith was de aanklacht tegen zijn cliënt niet gedetailleerd genoeg.

De Vietnamees, die nu 18 zou zijn, riskeert tot 20 jaar cel. Hij wordt beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie, betrokkenheid bij mensensmokkel en gebruik van vervalste documenten. “Hij wordt omschreven als een organisator van de mensensmokkel, door voor geld verblijf en transit te regelen”, zei Daniel Sternberg, die optrad voor de Belgische autoriteiten, aan de rechtbank. “De kwetsbare positie van de mensen die geld betaalden om gesmokkeld te worden werd misbruikt, en minderjarigen werden ook misbruikt.”

VIP-smokkelservice

Tien van de slachtoffers zouden in het safe house in Anderlecht gepasseerd zijn. “Tijdens hun verblijf mochten ze dat huis niet verlaten en moesten ze stil blijven”, aldus nog Sternberg. Voor een zogenaamde VIP-smokkelservice hadden zij tot 13.000 pond (15.000 euro) betaald.

Nadat de lijken van de mannen, vrouwen en kinderen in de koelwagen werden gevonden, vluchtte Ngo eerst naar Berlijn, en daarna naar Birmingham. Die vondst gebeurde in oktober 2019 in het Engelse essex. De vrachtwagen was de avond ervoor vanuit Zeebrugge richting Engeland vertrokken.

De advocaat maakt zich sterk dat er voldoende bewijs is om een zaak tegen Ngo op te starten, mogelijk deze zomer al.

De bevoegde Britse minister, van Binnenlandse Zaken, moet, in afwachting van een mogelijk nieuw beroep van Ngo’s advocaten, de uitlevering nog goedkeuren.

AANGERADEN