Groenen willen dat regering wegblijft bij WK en eisen dat Qatarese ambassadeur op matje wordt geroepen

Eerder maakten ook de Rode Duivels een statement tegen de wantoestanden in Qatar. 

Eerder maakten ook de Rode Duivels een statement tegen de wantoestanden in Qatar. ©  BELGA

Groen en Ecolo vragen de eigen regering om volgend jaar weg te blijven van het WK voetbal in Qatar en missies naar het land op te schorten. De groenen doen dat nadat The Guardian eind februari bekendmaakte dat de afgelopen tien jaar zeker 6.500 buitenlandse arbeiders in Qatar om het leven kwamen.

De groenen willen nu dat ook de regering kleur bekent en dient een resolutie in met de vraag dat de regering geen afvaardiging naar het WK stuurt. Daarbij hoort ook het koningshuis. Leden daarvan hebben immers dekking van de regering nodig voor hun reizen met politieke betekenis.

Ook de N-VA heeft een resolutie klaar met een gelijkaardige oproep, maar de groenen gaan verder. Ze eisen ook dat de Qatarese ambassadeur op het matje wordt geroepen en dat ons land geen officiële zendingen zoals handelsmissies meer onderneemt naar het land zolang de mensenrechten er niet sterk verbeteren.

De groenen zeggen open te staan voor aanpassingen aan de tekst, maar de partij speelde wel soloslim: de tekst werd niet op voorhand overlegd met de andere partijen binnen de meerderheid. Die coalitiepartners worden zo voor het blok gezet. Bij de liberalen was gisteren alvast tandengeknars te horen, toen ze de inhoud van de resolutie te horen kregen. Bij een regeringspartij klinkt alvast dat Open VLD en MR hier moeilijk mee kunnen instemmen en dat de tekst wellicht afgezwakt zal worden. (mv)

LEES OOK

Nu in het nieuws