Twitter blokkeert account van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken: “Ver gekomen als ik zoiets niet zou mogen aankaarten”

Bron © Eigen berichtgeving, Belga

Twitter heeft het account van Tom Van Grieken vergrendeld, nadat de Vlaams Belang-voorzitter

er de districtsvoorzitter van Vooruit in Antwerpen van beschuldigde zijn huis te decoreren “met posters van massamoordenaars zoals Stalin en andere communistische propaganda”. Van Grieken spreekt van “schandalige censuur” en is niet van plan het bericht in kwestie te verwijderen.

Van Grieken reageerde in september 2020 al eens op een selfie van Stef Vonk, waarop te zien is dat de Vooruit-politicus een tekening van Jozef Stalin heeft hangen op zijn toilet. “Is dit die ‘nieuwe beweging’ #Vooruit?”, klonk het toen schamper.

Video: RR

Nadat Vonk zijn volgers op Twitter deze week vroeg om goede raad bij de speurtocht naar een goede nieuwe profielfoto, deelde Van Grieken de bewuste video opnieuw. “Hij koketteert blijkbaar graag met verwerpelijke posters van communistische massamoordenaars”, aldus Van Grieken aan onze redactie. “Dus suggereerde ik dat hij die beelden zou gebruiken. Ik vermoed dat hij me daarop gerapporteerd heeft bij Twitter, dat me vervolgens geblokkeerd heeft voor ‘het plaatsen van privémateriaal van een persoon uit een land met erkende wetgeving over het recht op privacy’.”

(Lees verder onder het twitterbericht)

Twitter blokkeert account van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken: “Ver gekomen als ik zoiets niet zou mogen aankaarten”
Foto: rr

Van Grieken zou weer toegang kunnen krijgen tot zijn account als hij de bewuste tweet verwijdert, maar is dat naar eigen zeggen niet van plan. “Als ik als voorzitter van de grootste partij van het land zoiets niet zou mogen aankaarten, is het ver gekomen. Ik word hier gewoon de mond gesnoerd door een Amerikaanse multinational. Dat Twitter een privébedrijf is? Dat klopt, maar dan wel een dat een monopolie heeft.”

LEES OOK. Vlaams Belang lanceert eigen Telegram-kanaal na Twitterban van Trump: kan hetzelfde hier gebeuren met onze politici? (+)

Van Grieken kan ook weer toegang krijgen tot zijn account door een beroepsprocedure te doorlopen. “Daarin moet ik uitleggen wat ik gedaan heb. Dat is gebeurd, en ik wacht nu op antwoord. Maar naar verluidt kan dat wel enkele dagen duren.”

Vonk: “Je eert despoten niet door ze in je WC te hangen”

Vonk ontkent dat hij een klacht indiende bij Twitter. “Ik heb niet gevraagd om zijn account te schorsen, maar fijn dat Twitter actief optreedt tegen misinformatie”, schrijft hij. Vonk voert ook aan dat hij helemaal geen slechte bedoelingen had met de afbeeldingen in kwestie. “Je eert despoten niet door ze in je WC te hangen. Ik heb letterlijk het schijt aan dictators. Tom wist dat goed genoeg. De video is ook al oud. Mijn WC werd behangen door mijn zus met allemaal oude propaganda-posters voor mijn verjaardag. Ik heb erna nog gesproken met vrienden van wie de ouders gevlucht zijn uit de Sovjet-Unie en gevraagd wat zij ervan vonden. Zij deelde de mening dat een WC geen plek voor verering is en begrepen de boodschap. Ik had ook nooit verwacht dat een partijvoorzitter mijn WC-selfies zou opslaan, bijhouden en om de zoveel maanden zou herposten.”

Door jvh
AANGERADEN