Slechts 15 procent van personeel opgedaagd voor ochtendshift in Brusselse gevangenissen, politie in steun

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: BELGA

Brussel -

Voor de ochtenddienst van de Brusselse gevangenissen is vrijdag amper 15 procent van het personeel opgedaagd. Die grote deelname aan de 24 urenstaking, die donderdagavond van start ging, hadden de vakbonden verwacht. De overbevolking aan de ene kant en het personeelstekort aan de andere kant zitten de cipiers hoog, klinkt het.

Volgens de vakbonden zijn er grote rekruteringsproblemen en zijn de bewakers uitgeput. “We hebben vorige week nog een vergadering gehad met de directie, en daar werden nog maar eens beloftes gedaan”, zegt Helmut Vanhoorne van ACV Justitie. “Er staan inderdaad wel aanwervingen gepland, maar er zijn ook veel mensen die vertrekken. En zo blijft de situatie netto dezelfde, met nog altijd dezelfde hoge werkdruk. De directie zegt wel dat ze iets meer mensen zullen aanwerven, maar de procedure loopt zo traag en die mensen moeten natuurlijk ook nog opgeleid worden.”

Het Gevangeniswezen betreurt de staking, en wijst erop dat er volop aanwervingen lopen voor de gevangenissen, en dat op korte termijn mensen zullen starten. Dat is ook gemeld aan de vakbonden, klinkt het. “We betreuren dat ze overgaan tot een staking ondanks de inspanningen vanuit het Gevangeniswezen”, zei woordvoerster Kathleen Van De Vijver donderdagavond al.

De vakbond erkent dat de overheid de nodige inspanningen gedaan heeft om het personeelskader open te stellen. “Maar Brussel is een van die regio’s die blijkbaar weinig aantrekkelijk is”, zegt Vanhoorne. “Wij promoten het beroep, maar verwachten al geruime tijd van de overheid dat ze ook campagnes opzet om het beroep in de kijker te zetten. Dat gebeurt echter niet. Wij kunnen maar vaststellen dat dat voor politie en NMBS wel gebeurt.” Verwacht wordt dat volgend jaar de nieuwe gevangenis in Haren de deuren opent. Daarvoor zullen nog eens 200 extra personeelsleden nodig zijn, zegt Vanhoorne.

In de gevangenissen is vrijdag een kleine ploeg politieagenten aanwezig in steun. Voor de gedetineerden betekent de staking dat ze geen wandeling, geen douche en geen bezoek hebben.

Door jvh
AANGERADEN