Net nu Biden “epidemie” van wapengeweld belooft aan te pakken alweer twee grote schietpartijen in VS

 

 ©  REUTERS

President Joe Biden had net zijn strijdplan tegen de “epidemie” van wapengeweld in de VS uit de doeken gedaan, toen bekendraakte dat er twee zware opstoten waren. In South Carolina schoot een gewezen professionele American Football-speler vijf mensen en zichzelf dood, in Texas vuurde een schutter in het rond in een meubelfabriek, waarbij minstens één dode en zes gewonden vielen.

adbBron: ABC, BELGA

“Elke dag worden in dit land 316 mensen neergeschoten. Élke dag. En 106 van hen sterven elke dag”, had Joe Biden gezegd in zijn toespraak, donderdagmiddag. “Het geweld met vuurwapens in dit land is een epidemie, een internationale schande.” De Amerikaanse president kondigde zes actiepunten aan, onder meer om doe-het-zelfgeweren traceerbaar te maken en de vraag om onder andere een ‘rode vlag’-wet waarbij politie en familie kunnen melden dat iemand niet (meer) geschikt is om een wapen te bezitten.

Amper een paar uur na Bidens speech gebeurde alweer een grote schietpartij: in Texas schoot een werknemer in het rond in een fabriek, waarbij minstens één dode en zes gewonden vielen. Onder de zwaargewonden een agent die beschoten werd door de dader tijdens een klopjacht. Het motief van de man is nog onbekend.

Biden had tijdens zijn toespraak, waarvoor hij nabestaanden van bekende schietpartijen had uitgenodigd, ook al vermeld dat hij de avond voordien op de hoogte was gebracht van een schietpartij in South Carolina. Nadien werd duidelijk dat een gewezen American Football-prof daar een bloedbad had aangericht. De jonge vader schoot een dokter – die hem nog behandeld zou hebben –, diens vrouw en twee jonge kleinkinderen dood, net als een man die aan het huis aan het werken was. De politie kon zijn ouders evacueren uit het ouderlijk huis waar hij zich nadien verschanste, maar ondanks urenlange smeekbedes schoot hij uiteindelijk ook zichzelf dood.

Volgens de site Gun Violence Archive zijn vorig jaar 43.000 mensen in de Verenigde Staten om het leven gekomen door een vuurwapen. Ook zelfmoord – zoals die van de Football-speler – wordt in die cijfers opgenomen. De organisatie telde 611 schietpartijen waarbij minstens vier slachtoffers vielen. Sinds begin dit jaar werden al meer dan 11.000 mensen gedood met een vuurwapen.

Biden gaf met zijn toespraak en decreten een sterk signaal dat hij iets wil doen aan de “epidemie”, maar erkende ook dat de draagwijdte van zijn acties en decreten beperkt is, zonder steun van het Congres.

Met zijn zeer beperkte Democratische meerderheid weet Biden dat hij momenteel weinig kans maakt om meer te doen op dit gevoelige beleidsdomein, waarbij weerstand van Republikeinse verkozenen verwacht wordt. Zij beschouwen striktere wapenwetten als een schending van hun grondwettelijke rechten. Volgens Biden nepargumenten: zijn ingrepen vormen geen inbreuk op het “Second Amendment”, waar altijd al grenzen aan geweest zijn, verklaarde de president.

“Congresleden hebben al tal van thoughts and prayers (gedachten en gebeden, red.) aangeboden, maar ze hebben geen enkele nieuwe federale wet goedgekeurd om wapengeweld te verminderen. Genoeg gebeden, tijd voor actie.” De president riep Senatoren op onder meer wetten te stemmen voor bredere achtergrondcontroles voor wie een wapen wil kopen, en een verbod op aanvalsgeweren voor particulieren,.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

LEES OOK

Nu in het nieuws