Bluesmuzikant Guy Verlinde walst met jong en oud door de geschiedenis van de blues

Foto: Steven Hendrix

Gent -

De uit West-Vlaanderen afkomstige Gentenaar Guy Verlinde wordt in bluesmilieus wel eens de hardst werkende muzikant genoemd. Niet geheel ten onrechte als je in één decennium goed tien platen maakt. Verlinde laat zich niet snel klem rijden, ook niet door covid 19. Zaterdag 10 april speelt hij vanaf 14u30 vanuit Bar Mirwaar samen met een aantal muzikanten een liveconcert waarin hij door de geschiedenis van de blues walst, op een manier waarbij zowel kinderen als volwassenen kunnen volgen.

Het was voor muzikanten het voorbije jaar niet makkelijk. Optreden voor een live publiek zat er niet in, dus moest er naar alternatieven gezocht worden. Eind vorig jaar maakte Guy Verlinde in samenwerking met Victoria Deluxe al de song The Unsung, met bijhorende videoclip, om de Gentse vrijwilligers te eren.

Behalve concerten spelen op festivalpodia en in muziekkroegen toert Verlinde ook al jarenlang met een interactief en educatief programma waarmee hij langs scholen trekt.

“Nu alles plat ligt, vond ik het een mooie gelegenheid om dat project wat aan te passen, en er een livestreamconcert van te maken waar zowel kinderen als volwassenen kunnen van genieten”, aldus Verlinde. “ Het is een zeer interactief concert voor het hele gezin waar de participatie en beleving van de kinderen centraal staan. Ze worden uitgenodigd om te dansen, te zingen en ze ontdekken verschillende bluesritmes.” “Het concert is eigenlijk een muzikale reis naar de bron van de popmuziek” aldus Guy Verlinde. “De blues wordt algemeen beschouwd als de basis van de moderne popmuziek. Vanop de katoenvelden in Mississippi waar de Afrikaanse slaven hun “working songs” zongen, over de zwoele “Devil’s party music” van Chicago, ontwikkelde deze muziekvorm zich tot de basis van de rock ’n roll, soul, funk, disco, R&B en Hiphop. Aan de hand van een interactief verhaal geef ik een overzicht van de belangrijkste stromingen, invloedrijkste muzikanten, populairste instrumenten en schets ik ook de sociaal-culturele achtergrond met verhalen en anekdotes. En uiteraard wordt alles geïllustreerd met veel livemuziek” aldus Verlinde.

“Op de lagere scholen heeft dit programma veel succes” aldus nog Guy Verlinde, maar ik ben ervan overtuigd dat die voorstelling ook in familieverband fel gesmaakt kan worden: ouders kunnen thuis de voorstelling volgen met kinderen, kleinkinderen, neefjes, nichtjes” beslist Verlinde, die voor dit concert ook de hulp krijgt van gitarist Toon Vlerick (Absynthe Minded, bassist Karel Zosel en drummer Benoit Maddens.

Reis naar de blues. Zaterdag 10 april, 14u30. Vanuit Bar Mirwaar. In samenwerking met de Culturele Activiteitenpremie van de Vlaamse Overheid en mede daardoor gratis te bekijken en te beluisteren via de Facebookpagina van Guy Verlinde.

Rudy Tollenaere

AANGERADEN