Nog geen concreet schema, maar BOIC optimistisch over versnelde vaccinatie voor olympiërs

Foto: BELGA

Na overleg met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en premier Alexander De Croo is het BOIC optimistisch gestemd dat zijn olympiërs en paralympiërs in aanmerking komen voor een versnelde vaccinatie tegen het coronavirus. Een concrete deadline waarop die campagne zou kunnen beginnen, is er evenwel nog niet. “Maar na dat constructieve onderhoud met de ministers ben ik optimistisch dat we in de richting van een oplossing evolueren“, verklaart Matthias Van Baelen, woordvoerder van het BOIC.

Andere actoren binnen de Belgische topsport hadden ook na dit overleg op concretere engagementen gehoopt. Buitenlandse atleten hebben al in sommige gevallen al veel eerder via een voorkeursbehandeling hun vaccin gekregen. De voorbije weken waren ergernis en ongeduld bij Team Belgium over het ontbreken van concrete perspectieven rond de vaccins fors toegenomen. Ook Koen Naert, marathonloper en voormalig verpleegkundige, had in een open brief al een maand geleden de noodzaak van een duidelijke planning en een snelle behandeling beklemtoond. “Wij hebben alle begrip voor dat ongeduld”, verklaart Van Baelen. “Alleen al om de sereniteit bij de atleten terug te brengen, moet er zo snel mogelijk een oplossing volgen.”

Ook het BOIC zelf probeert al sinds begin dit jaar om bij de politieke overheden en de bevoegde Taskforce begrip te vinden voor de specifieke situatie van atleten, die door hun competities en hun verplaatsingen een verhoogd risico lopen op besmettingen. Zo’n 500 vaccins zijn nodig om alle olympiërs en hun begeleiders in te enten. Een atleet met corona zou tot dertig procent vormverlies kunnen leiden. Vandenbroucke en de Taskforce hadden begin maart al een aanvraag tot spoedbehandeling van de hand gewezen. “Iedereen is zich bewust van de problematiek”, beklemtoont Van Baelen. “En iedereen wil een oplossing, maar concreter kan ik nog niet zijn.”

BOIC-hoofdarts Johan Bellemans heeft al herhaaldelijk midden april als deadline voor de start van de vaccinaties vooropgesteld. Een latere start zou de olympische voorbereiding kunnen schaden, zeker als er twee prikken nodig zijn. Midden april is volgende week. Van Baelen: “We hebben dat tijdselement als belangrijk element geduid, maar een strikte deadline hebben we niet aangegeven. Maar er geldt inderdaad urgentie. Hoe sneller, hoe beter.“

Het kabinet van de premier laat weten dat “het doel is een oplossing te vinden waardoor onze atleten in alle sereniteit de Spelen kunnen voorbereiden, waar ze fier de Belgische kleuren zullen verdedigen”.

Door Marc Vermeiren