Spectaculaire crash stuit opmars van Stoffel Vandoorne in Formule E

 
Bron: Gert Vermersch

Tijdens de eerste van twee e-Prix in de straten van Rome belandde Stoffel Vandoorne op spectaculaire wijze in de bandenmuur, daarbij een handje geholpen door zijn Mercedes-teamgenoot Nyck de Vries. Jean-Eric Vergne (DS Techeetah) schreef de derde manche van het Formule E-seizoen op zijn naam.

Het Romeinse raceweekend was nochtans uitstekend begonnen voor Stoffel Vandoorne. Hij scoorde zijn eerste pole positie van het seizoen, de derde uit zijn carrière. Lang kon Vandoorne daar echter niet van genieten. Nadat de eerste raceronden wegens de wat natte omstandigheden achter safety car werden afgewerkt, liep het al vlak na de echte racestart fout voor Vandoorne.

André Lotterer probeerde de Belg van Mercedes de eerste plaats te ontfutselen, misrekende zich in zijn remmanoeuvre en ramde Vandoorne van de baan. De Duitser werd met vijf seconden straftijd bedacht, maar Vandoorne was ondertussen wel naar de dertiende plek teruggevallen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een potige inhaalrace bracht Vandoorne terug naar de zesde plaats, vlak achter teamgenoot en kampioenschapsleider Nyck de Vries. Geen teamorders bij Mercedes, en lang had Vandoorne niet nodig om de Nederlander de vijfde plaats te ontfutselen.

Wat later leek dat zelfs de vierde plek te worden, toen leider Lucas di Grassi kort voor het einde plots vertraagde. Bij het ontwijken van de traag rijdende Audi werd de bolide van Vandoorne echter door een bult in het wegdek omhoog gekatapulteerd, maar even leek de West-Vlaming zijn bolide nog onder controle te kunnen houden. De Vries was echter ook verrast door de bult naast de rijlijn en gaf Vandoorne een extra duw, waardoor die achterstevoren in de muur belandde. Einde wedstrijd voor beide Mercedes-rijders meteen.

De race werd onder neutralisatie afgewerkt, Fransman Jean-Eric Vergne (DS Techeetah) werd als eerste afgevlagd. Sam Bird (Jaguar), tweede, wordt de nieuwe leider in de tussenstand. Stoffel Vandoorne blijft vijftiende, en telt ondertussen al 36 punten achterstand op de leider. Op zondag wordt in Rome de vierde e-Prix van het seizoen afgewerkt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten