Spektakel in slotrit van Ronde van het Baskenland: Fransman David Gaudu mag winnen, Primoz Roglic pakt eindzege

David Gaudu (Groupama-FDJ) heeft de slotrit in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Fransman klopte Primoz Roglic (Jumbo-Visma) in de sprint in Usartza. De Sloveen pakte wel de zege in het eindklassement. Een bijzonder sterke Mauri Vansevenant (Deceuninck-Quick Step) maakte andermaal indruk bergop.

Laurens Van Heuverswijn

Na de dubbelslag van Deceuninck-Quick Step vrijdag werd het peloton een korte rit van 111 kilometer voorgeschoteld, met zeven gecategoriseerde klimmetjes op het programma. Het hoeft geen betoog dat het vuurwerk snel in gang gestoken werd. Hugh Carthy opende de debatten en kreeg een elitegroepje van klimmers mee: Omar Fraile, Enric Mas, Richard Carapaz, Antwan Tolhoek, Ben O’Connor en Patrick Bevin.

De groep bleef aandikken in verschillende schuifjes, maar de meest spectaculaire move kwam toch van Mauri Vansevenant. De jongeling reed in één ruk het gat van een minuut richting de leiders dicht op de Elosua-Gorla, een klim 9,6 kilometer aan 5,7 procent.

Oorlog in de afdaling

Uiteindelijk maakten veertien renners deel uit van de ontsnapping, maar door een snelle afdaling van de Elosua-Gorla in het peloton bleef de voorsprong beperkt. Die afzink zorgde voor oorlog, want een groepje met leider Primoz Roglic, Alejandro Valverde, David Gaudu, Alex Aranburu, Ion Izagirre en Gino Mäder brak zich los. Tadej Pogacar en Marc Hirschi moesten in het verweer om hun leider Brandon McNulty weer naar voren te brengen, want het groepje met Roglic reed naar de ontsnapping toe. Daar had de Sloveense nummer twee van de Tour nog Sam Oomen en Antwan Tolhoek bij zich om te werken.

Op de steile Krabelin ging het te snel voor McNulty, Pogacar liet de Amerikaanse leider zonder veel twijfel achter. Roglic ramde het groepje uiteen, Vansevenant hing even aan de elastiek en moest uiteindelijk lossen terwijl enkel Gaudu en Carthy mee over de top geraakten met de ontketende Sloveen.

Stoorzender Vingegaard

Vansevenant zette zich uiteindelijk in een groepje met onder meer Valverde, Landa en Yates. De leiders hadden één probleem: het was nog 44 kilometer tot de finish. Het drietal voorop draaide echter uitstekend rond, waardoor de achtervolgende groep van zes en nadien elf niet dichterbij kwam. Pogacar leidde daar de dans, maar werd telkens pootje gelapt door Jonas Vingegaard die de vlucht van Roglic beschermde.

Op de steile slotklim ging de druk van achteruit plots omhoog. Gaudu sprong weg, Roglic moest even temporiseren maar liet uiteindelijk Carthy achter. Het strakke tempo van Pogacar, op een wel héél drukbevolkte slotklim, kostte de kop van een zwoegende Vansevenant. Gaudu mocht de rit winnen, terwijl ook Roglic vierde als eindwinnaar. Zijn ploegmaat Jonas Vingegaard werd tweede in het eindklassement, terwijl Mauri Vansevenant nog als tiende over de streep kwam.

Uitslag:

1. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) de 111,9 km in 3u05:42

2. Primoz Roglic (Sln) z.t.

3. Alejandro Valverde (Spa) op 0:35

4. Adam Yates (GBr) z.t.

5. Tadej Pogacar (Sln) z.t.

6. Jonas Vingegaard (Den) z.t.

7. Pello Bilbao (Spa) 1:03

8. Esteban Chaves (Col) 1:05

9. Mikel Landa (Spa) z.t.

10. Mauri Vansevenant (Bel) 1:55

Eindstand:

1. Primoz Roglic (Sln/Jumbo-Visma) in 19u11:36

2. Jonas Vingegaard (Den) op 0:52

3. Tadej Pogacar (Sln) 1:07

4. Adam Yates (GBr) 1:26

5. David Gaudu (Fra) 1:27

6. Pello Bilbao (Spa) 1:28

7. Alejandro Valverde (Spa) 1:33

8. Mikel Landa (Spa) 2:17

9. Esteban Chaves (Col) 2:38

10. Ion Izagirre (Spa) 2:59

David Gaudu: “Dit is de kers op de taart”

Gaudu graaide vorig jaar twee ritzeges mee in de Vuelta en mocht nu ook in het Baskenland juichen. “Dit is de kers op de taart”, sprak de Fransman na afloop in het flashinterview. “Ik voelde me al de hele week goed en nu pak ik een overwinning mee. Fijn, want hier in Arrate en voor dit wielergek publiek winnen betekent veel voor mij.”

Gaudu eindigt ook als vijfde in het eindklassement. “Het draaide de hele week al goed, ik deed elke dag mee vooraan, maar een overwinning bleef uit. Die heb ik nu wel te pakken. En hoe! Het is de eerste keer dat ik in de WorldTour een ritzege pak die niet volgt uit de vroege vlucht. We hebben er echt voor gestreden. En ik eindig hier op de top met een supersterke Roglic, die me de zege liet pakken. Klasse dat hij dat doet, en hij pakt de eindwinst. Ik moet hem heel dankbaar zijn.”

“Dit was de kortste, maar tegelijkertijd ook de zwaarste rit van de voorbije week”, stelde Gaudu nog. “Met maar liefst zeven beklimmingen viel het nooit stil. Ik was enorm gemotiveerd om hier goed voor de dag te komen en ik ben blij dat ik daarin geslaagd ben. De ploeg heeft me enorm gesteund en bleef in mezelf geloven. Ik ben blij dat ik hen met deze zege kan belonen. Ik wist op die slotklim dat ik Carthy moest lossen en ik ben blij dat ik daarin ook geslaagd ben.”

 ©  EPA-EFE

Primoz Roglic: “Heb me hier geamuseerd vanaf dag één”

Primoz Roglic leidde autoritair in de Dauphiné vorig jaar, tot hij plots ten val kwam in de voorlaatste rit en daags nadien niet meer kon starten. Hij zag de eindwinst in de Tour de France door de neus geboord in de voorlaatste etappe, de tijdrit naar La Planche des Belles Filles, kwam ook even in nauwe schoentjes in de voorlaatste rit in de Vuelta van vorig jaar (maar haalde alsnog de eindwinst) en zag een paar weken terug het eindklassement in Parijs-Nice in rook opgaan nadat hij twee keer ten val kwam in de slotrit. Nu haalde hij dus zelf uit en bracht hij UAE Team Emirates ten val.

“Ik heb nooit echt veel geloof gehecht aan wat over me werd verteld”, sprak de Sloveen na afloop. “Dat ik in de laatste etappes de klus niet zou kunnen klaren. Het is inderdaad een paar keer fout gegaan in het slot, maar vaak was het gewoon brute pech. Ik ben heel blij met deze zege. Deze dag ging voorbij zonder onnodige problemen en ik heb me echt goed geamuseerd.”

“We wisten allemaal dat dit een zeer lastige etappe zou worden, kort maar krachtig, koers van start tot finish, over 111 km. En dat bleek meteen”, zegt Roglic. “Als je een lange etappe hebt, heb je soms zo’n 100 extra saaie kilometers. Nu was het ‘à bloc’ van bij de start. Het was heel zwaar, ik volgde die move in de afdaling en het draaide goed uit voor mij. Ik ben blij dat ik hier win. Ik koers hier graag, het is hier altijd lastig, maar ik heb me geamuseerd vanaf dag één. Hier koersen ligt me gewoon en het was een plezante week, zeker ook omdat Jonas (Vingegaard, red.) als tweede eindigt en we hier met een jonge ploeg goed scoren.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt