Frank Vandenbroucke: “Verbod op niet-essentiële reizen was een uitzonderlijke ingreep”

Foto: BELGA

Alle 65-plussers een eerste prik tegen het einde van de maand? Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is het nog steeds mogelijk. “Als de leveranciers zich aan hun belofte houden”, zegt hij in VTM Nieuws.

“Als alles goed gaat met de leveringen, krijgen alle mensen boven de 65 hun eerste prik voor eind april. maar dat is als de leveranciers zich aan hun belofte houden.”

Maar dat wil niet zeggen dat wie een vaccin kreeg, meer mag dan wie nog niet gevaccineerd is. Vandenbroucke zegt dat hij wil laten onderzoeken of mensen die volledige gevaccineerd zijn, opnieuw dingen zouden mogen. “Als grootouders gevaccineerd zijn, zijn ze in principe beschermd. Zouden ze dan hun kleinkinderen weer kunnen zien? Of zouden mensen die aan stervensbegeleiding doen en gevaccineerd zijn, nog wel een masker moeten dragen? Over dat soort vragen heb ik advies gevraagd. Dat is iets anders dan: als je gevaccineerd bent, mag je op café. Ik ben er niet voor dat bepaalde groepen privileges krijgen.”

“Niet pokeren met ziekenhuizen”

De minister liet ook uitschijnen dat er op het Overlegcomité van woensdag weinig ruimte zou zijn voor versoepelingen. “We moeten een perspectief creëren, maar we moeten er ook voor zorgen dat onze ziekenhuizen het aan kunnen. Doordat andere ingrepen uitgesteld worden, zijn er nu nog maar 114 bedden vrij op intensieve zorgen. We mogen niet pokeren met de draagkracht van onze ziekenhuizen. Dat brengt de gezondheidszorg voor iedereen in gevaar. Pas als je iedereen weer veilige gezondheidszorg kan aanbieden, kan je weer versoepelen”.

“Wie er zijn voeten aan veegt, zullen we er uit halen”

Over het onderwijs en de horeca wilde Vandenbroucke zich niet uitspreken, maar op 19 april vervalt ook het verbod op niet-essentiële reizen. “Dat was een uitzonderlijke ingreep”, zegt Vandenbroucke, die ervan uit gaat dat het verbod niet verlengd wordt. “Iedereen is het erover eens om controles te doen, waar ook sancties aan vast zullen hangen. We zijn nu zo ver dat we dat echt kunnen afdwingen: mensen die uit een risicogebied komen en zich niet laten testen, zullen eruit gehaald worden.”

Door tib
MEER OVER HET CORONAVIRUS