Overtuigende zege in e-Prix van Rome cruciaal voor Stoffel Vandoorne

 

 ©  ISOPIX

Stoffel Vandoorne reed in de straten van Rome naar zijn tweede zege in een e-Prix. Het is de eerste topprestatie voor de Mercedes-rijder in dit Formule E-seizoen, voldoende om zich opnieuw in de strijd om de titel te mengen.

Gert Vermersch

Na een ontgoochelende opgave tijdens de eerste van twee e-Prix in Rome had Stoffel Vandoorne tijdens de tweede race in de Italiaanse hoofdstad een goed resultaat nodig. Als vijftiende in de tussenstand voor het Formule E-kampioenschap telde hij immers al 36 punten achterstand op leider Sam Bird. Erger, Mercedes-teammaat Nyck de Vries leek in de interne strijd binnen het Duits-Britse team meer en meer het laken naar zich toe te trekken.

Dat Vandoorne op het Romeinse stratencircuit over voldoende snelheid beschikte, had hij op zaterdag al laten zien. Op zondag kwam daar ook een grote portie zelfbeheersing en strategisch inzicht bij. Met perfect getimede inhaalmanoeuvres en goed gebruik van de attack modes wist hij zich in geen tijd van een vierde startplaats naar de kop van de wedstrijd te wringen.

Het leek een comfortabele zege te worden voor Vandoorne, tot vlak voor het eind de safety car – uitgereden na een crash voor René Rast – het pak opnieuw bijeenbracht.

“Niet meteen een aangenaam gevoel”, grijnsde Vandoorne achteraf. “Maar ik had nog wat extra vermogen van de Fanboost, en dat heb ik in de ene ronde die we nog moesten racen goed kunnen gebruiken.”

De anders zo koele Vandoorne toonde zich in de momenten vlak na de finish heel emotioneel, alsof er een grote last van zijn schouders was gevallen.

“Dit was een weekend vol hoogtes en laagtes”, legde hij achteraf uit. “Van het behalen van de pole op zaterdag over de ontgoocheling na de crash in de race tot deze overwinning vandaag: de dalen waren diep, de pieken heel hoog.”

Omdat kampioenschapsleider Sam Bird puntenloos achterbleef, reduceert Vandoorne zijn achterstand in het kampioenschap tot tien eenheden. Hij heeft als vierde in de tussenstand nu ook één punt meer dan Mercedes-teamgenoot de Vries.

 

 ©  ISOPIX

 

 ©  ISOPIX

Lees ook

Nu in het nieuws